Прокуратурата поиска 10 години затвор за бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров, съобщава БиТиВи.

Той е подсъдим за безстопанственост, като според обвинението големи суми са изхарчени неправомерно за рекламни материали, скъпи храни и други, отчетени като представителни разходи.

Обвинението твърди, че Димитров е допуснал да се сключат договори за вземания, които не водят до реално събиране на средства, а само информират клиентите за размера на задълженията им.

Около 430 000 лева от средствата на дружеството са ползвани за лични цели, сочи обвинителният акт. Купувани са синьо сирене, маслини и други скъпи храни, а служителка на дружеството е ползвана като чистачка в дома на Димитров.

Освен Димитров, подсъдими са и бивши членове на борда на директорите на дружеството. Исканото наказание за тях е между две и пет години затвор.

Припомняме, през месец април 2006 година той беше свален от поста директор на "Топлофикация" заради разкрити финансови злоупотреби в дружеството.

В кабинета му се оказа, че има перлена вана и за сметка на дружеството са били закупени джет и джакузи. Солидни суми бяха открити и в банкови сметки на майка му Цеца Димитрова, както и в различни сейфове.

Миналата година Димитров беше осъден на първа инстанция на 14 години затвор заради присвояването на близо 6 милиона лева от столичната „Топлофикация".