Няколко язовира по поречието на река Скът преливат, съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). От екоминистерството уточняват, че няма получени сигнали за критични водни нива и настъпили аварийни ситуации по язовирните стени в Дунавски район. Очакват се значителни повишения на водните нива на реките Искър, Вит и Осъм.

По данни на Басейнова дирекция за управление на водите, Дунавски район с център Плевен, към 12.00 часа ситуацията на водните басейни по поречието на р. Скът и поречия Искър, Огоста и западно от Огоста е следното:

Поречието но р. Скът

При село Малорад в общ. Борован реката е излязла от коритото си. Повредил се е мост, залети са дворове на къщи. Предприета е евакуация на част от населението.

При с. Комарево, общ. Бяла Слатина, реката е излязла от коритото си и е заляла шосе;

При с. Невяни, общ. Борован, реката също е излязла от коритото си, има наводнени къщи и дворове. Предприета е частична евакуация и се извършват дейности по отводяване.

-Яз. „Гарвански геран" е в предаварийно състояние и е под постоянно наблюдение, като прелива през преливника;

- Яз. „Езерска падина" прелива през преливника, но не е обявен в предаварийно състояние и е под постоянно наблюдение;

- Яз. „Рогозен 1" не прелива през преливника и не е обявен в предаварийно състояние;

- Яз. „Бързина" е обявен в предаварийно състояние и е под постоянно наблюдение като прелива през преливника;

- Яз. „Умен дол" е преливал през преливника;

- Яз. „Мраморчица" и яз. „Сухия скът" преливат през преливниците и са под постоянно наблюдение;

- Яз. „Лесконож" з-ще с. Голямо Пещене прелива през преливниците и е под постоянно наблюдение;

Поречия Искър, Огоста и западно от Огоста

Обстановката при с. Бели Извор, община Враца е започнала да се нормализира.

Яз. „Чернила" е спрял да прелива през преливника и е под постоянно наблюдение.

При с. Горно Пещене, община Враца, реката е излязла от коритото си и има изолирани къщи. Обстановката е с тенденции към нормализиране.

При с. Добри дол, общ. Лом, реката е излязла от коритото си, но няма информация за нанесени щети.

При гр. Мездра реката е излязла от коритото си и са наводнени улици.

Реката е излязла от коритото си и при село Лиляче, общ. Враца. Залети са мостове и дворове, които се отводняват.

- Яз. „Лесура" не е обявен в предаварийно състояние, прелива през преливника;

- Яз. „Градешница" е обявен в предаварийно състояние и е под постоянно наблюдение, като прелива през преливника. Водните количества след язовирната стена се провеждат безпрепятствено;

Реката, преминаваща през село Тишевица, е излязла от коритото си и е заляла дворове.

Залят е пътят Лехчево - Бели брод, след излизане от коритото на р. Рибинье, но ситуацията се нормализира.

Яз. „Дреновец" не е обявен в предаварийно състояние, прелива през преливника. Започнато е контролирано изпускане и е под постоянно наблюдение.

В област София, поради локални наводнения на имоти и техническа инфраструктура, от речните течения на реки по поречие Искър, в общините Етрополе и Своге е обявено бедствено положение.

По данни на общинска администрация Тетевен, през изминалото денонощие се наблюдава понижение на водните нива по дерета в землището на с. Голям Извор, община Тетевен, притоци на р. Вит. Обстановката се нормализира.

В района на община Габрово към момента обстановката се нормализира.

По прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) днес по-значително повишение на водните нива ще има в горното течение на р. Искър и притоците й (Черни Искър, Леви Искър, Бели Искър, Мусаленска Бистрица, Палакария, Плащица, Егуля), горното течение на р. Вит и притоците й (Бели Вит, Черни Вит, Калник), горното течение на р. Осъм и притоците й (Черни Осъм, Бели Осъм).

Повишения на водните нива се очакват във водосборите на р. Марица - р. Девинска и р. Чепинска, на р. Арда - горното течение на р. Арда и горното течение на р. Върбица и нейните притоци, р. Места - главно в средното и долното й течение (р. Ръждавица, р. Златарица, р. Канина, р. Бистрица, р. Брезнишка), както и в този на р. Струма (р. Джерман, р. Рилска, р. Санданска Бистрица, р. Мелнишка).

Оперативното звено в МОСВ продължава да е активирано.