Турските въоръжени сили са използвали артилерия срещу северен Ирак, очевидно да сплашат кюрдски бунтовници, въпреки че се водят мирни преговори между тях и Анкара, съобщиха за „Франс прес" бунтовници и турски източници от армията.

Обстрелът в сряда, който не е довел до поражения и жертви, се осъществи само няколко дни, след като лидера на кюрдите Абдуллах Йоджалан обяви прекратяване на въоръжената борба с Турция, която продължава вече трето десетилетие. През този период са загинали повече от 45 хиляди души.

Турската армия не проведе нито една операция срещу Кюрдската Работническа партия, откакто Йоджалан обяви прекратяване на огъня на 21 март.

Вчера (сряда) имаше артилерийски обстрел в района на границата", каза официален представител от Кюрдската Работническа партия.

„Нашите членове не са били в района по това време", допълни представителят.

По думите му артилерийските снаряди са попаднали в района Хафтанин и Дохук, северна провинция на Ирак и част от автономния Кюрдски регион, където има бази на кюрдските бунтовници.

Турски източници подчертаха, че е бил отправен огън към бунтовнически скривалища в град Чукурка и добавиха, че обстрелът е имал за цел да възпре бунтовници да влязат в Турция.