Руският президент Дмитрий Медведев изрази възмущение от убийството на правозащитничката Наталия Естемирова, съобщи ИТАР-ТАСС.

Президентът разпореди на Александър Бастрикин, началник на Следствения комитет при руската прокуратура, да вземе всички необходими мерки за разследването на убийството, заяви говорителката на руския държавен глава Наталия Тимакова.

Дмитрий Медведев изрази съболезнования на близките и роднините на Естемирова, добави говорителката.

По думите на Тимакова е очевидно, че става въпрос за предумишлено убийство, свързано с работата на Наталия Естемирова.

Руският омбудсман Владимир Лукин определи убийството като шок за всички, които са познавали Естемирова. По думите на Лукин сигурността на гражданите на Руската федерация не е гарантирана.

Наталия Естемирова, активист от правозащитната организация „Мемориал", бе намерена  след като бе отвлечена в столицата Грозни.

 

Ръководството на Съвета на Съвета на Европа и на Европейския съюз осъдиха убийството на правозащитничката Наталия Естемирова, предаде агенция ИТАР-ТАСС.

"Европейците са дълбоко потресени от убийството в Русия на още един правозащитник", се казва в декларация на генералния секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис, който настоява да бъдат взети мерки за защита на живота на борците за граждански права.

"Жестокото убийство на Наталия Естемирова е отвратително и подло престъпление, посегателство срещу основните права на човека. Необходими са решителни и ефикасни мерки", каза комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Томас Хамарберг.

Швеция, която от юли председателства ротационно ЕС, също осъди жестокото убийство на Естемирова. „Призоваваме руските власти да намерят виновниците и да вземат съответните на това престъпление мерки", каза на заседание на Европейския парламент в Страсбург външният министър на Швеция Карл Билд.