Брутният вътрешен продукт на България се повишива през второто тримесечие на 2015 година с 0,5% на тримесечна база след интензивен растеж с 0,9% през първите три месеца на годината, показват предварителни оценки на Националния статистически институт (НСИ).

Това представлява слаба възходяща ревизия на данните за икономическия растеж спрямо експресната оценка на НСИ, направена през август, според която БВП на България нарасна през трите месеца до края на юни с 0,4% спрямо първото тримесечие на годината.

На годишна база БВП на България за периода април-юни се повишава с 2,2% (спрямо второто тримесечие на 2014 година) след растеж с 2,0% в началото на настоящата година, като тези данни съвпадат с експресната оценка на националната статистика.

Според предварителните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2015 година брутният вътрешен продукт на България в номинално изражение възлиза на 21,068 млрд. лева, като на човек от населението се падат 2,928 хиляди лева от стойностния обем на показателя. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2015 година възлиза на 17,975 млрд. лева по текущи цени.

През второто тримесечие на настоящата година относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 4,4%, което представлява намаление на равнището му с 0,9 процентни пункта спрямо същото тримесечие на предходната година. В същото време индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,2 процентни пункта и достига 30,6%, докато относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава до ниво от 65,0% при 64.3% през съответния период на 2014 година.

За крайното потребление през второто тримесечие на годината се изразходват 76,4% от произведения БВП, а инвестициите формират 22,4% от произведения БВП в нашата страната, показват данните на НСИ, цитирани от БНР.

Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават на годишна база през второто тримесечие съответно с 6,1% и с 8,5%, но спрямо първото тримесечие на годината намаляват съответно с 3,9% и с 1,6 процентни пункта.

В същото време производителността на труда през второто тримесечие нараства с 2,2% спрямо същото тримесечие на 2014 година, а заетите лица в икономиката на страната са 3,5335 милиона, като на едно заето лице се падат 5,9624 хиляди лева от текущия обем на БВП.

Днешните предварителни оценки на НСИ за второто тримесечие сякаш потвърждават, че икономическият растеж в нашата страна през 2015 година ще надвиши значително правителствената бюджетна прогноза за повишение с едва 0,8 процентни пункта, както и последните прогнози на ЕК.

В началото на май Европейската комисия повиши своите прогнози за икономическия растеж на България и вече очаква растеж на БВП с 1,0% през 2015 година (при прогноза през февруари за растеж с 0,8%).