Гражданският борд към служебното правителство, който ще следи за организирането и провеждането на честни, свободни и прозрачни парламентарни избори, официално започна работа.

Веднага след днешното редовно заседание на служебното правителство, самият министър-председател, съветничката му проф. Емилия Друмева, която е председател на борда, както и няколко зам.-министри седнаха в Гранитна зала на Министерски съвет „лице в лице" с представителите на около 40 неправителствени организации, експерти и наблюдатели на изборите. Именно такъв ще е съставът на въпросния граждански борд, който има единствената задача да обсъжда въпроси, проблеми и да намира техните решения, свързани с организацията и провеждането на предсрочния парламентарен вот на 5 октомври.

Участниците в борда от своя страна няма да получават възнаграждения от тази си дейност. В Гражданския борд ще работят и по един зам.-министър от регионалното министерство, от Министерство на вътрешните работи и на Министерство на външните работи. Централната избирателна комисия (ЦИК) също е изпратила двама свои представители.

За критики и препоръки, призова служебният премиер проф. Георги Близнашки. Като уважение към първото заседание на борда той напомни, че Гражданският борд е независим, експертен и може да послужи като платформа за осъществяване на конструктивен диалог за процеса на изборите.

"Следим всичко много внимателно и няма да позволим сянката на съмнението да падне върху процеса на изборите", се зарече още премиерът и дори издаде тайна от "кухнята" на Министерски съвет, а именно, че всяка сутрин между 8.30 часа и 8.45 часа заседава работната група за подготовка на изборите към МС.

След като поздрави присъстващите и ги определи като хора с чудесни експертизи, премиерът проф. Близнашки остави нещата в ръцете на съветничката си проф. Емилия Друмева.

Тя от своя страна представи единствената точка в дневния ред на първото заседание на борда, а именно правилата за работата му.

"Всяка седмица ще представяме актуална справка със съвсем прясна информация за всичко свършено по подготовката и организацията на изборите", обеща още проф. Друмева.