В България се правят около 50 000 аборта годишно. Особено тревожна е статистиката при девойките до 18 години, където 38 на 1000 тийнейджърки забременяват.

Като цяло в България 60% от бременностите не са планирани.

Това сочат данните от проучване на тема "Контрацепция и българката днес", проведено от 5 до 13 февруари 2008 г. В него са участвали 600 жени на възраст от 18 до 35 години от София, Варна и Пловдив.

Едва 4% от българките се доверяват на плановата контрацепция.
Нивото на информираност в България и използването на планова контрацепция като метод за предпазване от нежелана бременност е около 10 пъти по-ниско от средното за Европа.

Това каза проф. Никола Милчев, председател на Българското дружество по акушерство и гинекология, цитиран от Радио Пловдив.

Според направеното проучване 46% от българките не използват никакви методи за предпазване от бременност, въпреки че знаят за контрацептивните хапчета.
Над 50% от анкетираните нямат намерение да ползват медикамента „анти-бебе" поради страх от страничните ефекти.

Тенденция сред българката е ползването на спешната контрацепция, която всъщност крие риск при честа употреба, категоричен е проф. Милчев.
Според него съвременната българка заслужава да изпита дълготрайните ползи на модерната контрацепция и по-често да посещава акушер-гинеколог, който да прецени кое е „нейното хапче".

В тази връзка в Пловдив стартира „Седмица на отворените врати" за безплатни консултации с акушер - гинеколог.

От понеделник до петък по график двама специалисти ще консултират по проблема всички желаещите жени. За първи път в страната се разкрива и кабинет за целогодишна консултация. Той се намира в Университетската болница „Свети Георги", непосредствено до кабинета за семейно планиране.