Багери разорават земята около Сатовча и увреждат не само природата, но и унищожават и безценно историческо наследство. За това още преди две години са докладвали инспекторите от Министерството на културата Атанас Койчев и Васил Мутафов.

Пред БиТиВи Мутафов разказва, че кофите на булдозера разриват тънкия почвен слой и отдолу се появяват гробове и некрополи с много богати гробове. Експертите са видели два току-що разбити гробове. „Понеже са били много ниско културни разбивачите, имаше парчета от шлема и бронзовите наколенници и също така натрошените кости на покойника", споделя той.

Греблата на булдозерите стигат до находки, които датират още от 8 век преди Христа. Васил Мутафов смята, че разровените площи са огромни, един от терените за проучване е бил 125 кв. км. Там ставали големите безобразия и големите бели.

Експертът предложил Министерството на културата да извърши спешна проверка, както и да започнат разкопки. Той обаче никога не се случило. Самият той пък бил уволнен.

От своя страна от Министерство на културата твърдят, че не са имали никакви сигнали за унищожаване на археологически обекти в Сатовча. От Националния исторически музей (НИМ) пък знаели, че на мястото, където незаконно се добиват камъни, имало ценни находки.

Главният уредник на отдел „Археология" към НИМ д-р Любава Георгиева коментира, че очевидно там има живот още от най-ранно време и освен некрополи, може да се очаква да има и селища.

Уникални гривни, огърлици и фибули се съхраняват във витрините на НИМ. Уникалният тракийски шлем и наколенници на повече от 2600 години са най-ценни от този регион. Находките от Сатовча постъпили в музея от НСБОП.

Елка Пенкова от НИМ обяснява, че това е един от най-красивите шлемове, притежание на български музей. Той е постъпил в музея през 1996 г. след акция на НСБОП. Селото е било блокирано четири дни. От същия район Сатовча-Плетена са и наколенниците. Те са били препродадени и хванати на другия край на България.

Експертите смятат, че подобни находки излизат и сега.

По закон контролът върху добива на подземни богатства и иманярството е възложен на кметовете. Те или трябва да правят проверки, или да разчитат на концесионерите да си признаят, когато попаднат на ценни находки.

Цените на артефактите варират на черния пазар. По мнението на експертите, когато не се унищожава историческото ни богатство се изнася почти безпрепятствено и то на безценица.

Тодор Узунов от организацията „САТО" каза, че в региона са живеели сатрите - едно от най-споменаваните тракийски племена, придружавало Александър Македонски. По думите му, всичките им некрополи са на местата, където сега се осъществява добив. Узунов подчерта, че като кметска секретарка е назначена Мария Самарджиева, чийто баща е известен иманяр.

Информацията бе потвърдена от кмета на Сатовча Арбен Мименов. Той обаче допълни, че от 12 години мъжът не се занимава с тази дейност. По думите му, още през 1976 г. екип от Института по тракология е обследвал, но не е намерил значителни находки.