Пробив с доставки на природен газ от Азербайджан за България би бил знаков за Европа.

Това заяви президентът на България Георги Първанов на брифинг с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Българският държавен глава е на посещение в Баку.

По думите на Първанов трябва да се направи пробив в диверсификацията на енергийните доставки за България чрез доставките на природен газ от Азербайджан, защото това е част от по-голямата идея за диверсификация.

На такива форуми често припомняме за онзи един милиард кубически метра природен газ, който сме договорили преди няколко години, и за който вече може да мислим как ще се задвижи чрез построяването на междусистемните връзки Гърция - България и Турция - България. Бих изразил очакването такива мощни фирми да имат достъп на българска територия. Това е част от голямата идея за диверсификацията, ние трябва да направим един по-малък пробив, да покажем на Европа как може да стане и след това - как ще стане в рамките на южния газов коридор, каза президентът Георги Първанов.

Според него осъществяването на доставките на природен газ много зависи от това какво се прави на българска територия, както и от сътрудничеството с Азербайджан за получаването на количествата.

Българският президент приветства споразуменията между Азербайджан и Турция, които според него създават предпоставки за ускоряване на получаването на газ за България.

Мога да се произнеса и по темата за цените, но това ще означава, че съвсем грубо съм настъпил в територията на изпълнителната власт и на самите фирми, цените ще се договарят между самите фирми", изтъкна държавният глава.

Първанов смята, че този малък пробив, ако се реализира, не е знаков само за България, а за Европа и целия регион.

От нас зависи да поддържаме темпото и динамиката през следващите години", констатира българският президент.

Георги Първанов предлага ЕС да помисли за един статут на Азербайджан като привилегирован партньор.

От своята страна президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че в близките години връзките между България и Азербайджан в сферата на газта ще се задълбочат.

Алиев е на мнение, че богатите газови находища в страната му ще съумеят да задоволят потребностите на България по отношение на газовите доставки. Той смята, че България може да стане една от първите държави, която да получава азербайджански газ.

Президентът на Азербайджан припомни, че в началото на тази година е подписана съвместна декларация относно южния газов коридор между Азербайджан и Европейския съюз.

Надявам се, че на един следващ етап това сътрудничество ще стане още по-мащабно. За да реализираме южния газов коридор, Азербайджан прави всичко, което зависи от него, имаме много богати газови находища, които ще засилват енергийната сигурност не само на Азербайджан, но и на нашите партньори и съседи", заяви Илхам Алиев.

За да развиваме отношенията между Азербайджан и Европейския съюз, България има свой принос. България винаги позитивно е оценявала наши инициативи в това направление, каза Алиев.

Алиев смята, че Азербайджан има различни инициативи за това - как да се доставя азербайджански газ в Европа.

В момента имаме четири газопровода, които ни съединяват с други държави и всички тези газопроводи се използват. Сътрудничеството ни с европейските държави има прекрасни перспективи, заяви Алиев, цитиран от Агенция "Фокус".

Между двамата президенти са били обсъдени и въпроси свързани с регионалната сигурност.