Намалено е налягането по тръбата, по която България получава природен газ от Русия през Украйна. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

„Налягането на газа в момента е на 34 бара. Нормално е то да не пада под 38 бара", обясни тя. Захариева уточни, че въпреки това доставките задоволяват нуждите в момента, като въпросът е налягането да не падне под 28 бара.

За да внесе спокойствие, вицепремиерът увери, че т.нар. кризисен щаб заседава и ежедневно следи налягането.

Захариева откри V-та регионална енергийна конференция на тема „Регионално енергийно развитие и енергийна сигурност".

Посланикът на Великобритания Джонатан Алън, който бе сред участниците, коментира проекта „Южен поток", като по думите му, той няма особен икономически смисъл.

За мен това е политически проект, движещ се от идеята да се заобиколи Украйна", посочи Алън.

Така или иначе според него всяка отделна страна трябва да вземе решение по отношение на проекта, защото не всяка от тях може 100 % да спазва европейските закони.

Посланикът е на мнение, че е задължително експертите и политиците да бъдат открити пред хората в България и те трябва да знаят стойността на проектите.

„От политическа гледна точка ние вярваме, че по отношение на икономиката ще се намери решение относно зависимостта от Русия", посочи Джонатан Алън и допълни, че е приятел на България и би искал да види нейния пълен потенциал и намаляването на зависимостта й.

Доброто управление в сектор енергетика трябва да е приоритет номер едно според Екатерина Захариева. Под това понятие трябва да се разбира добро управление на държавните дружества, но и стратегическа визия и дългосрочна политика в този сектор.

Вицепремиерът откри конференцията, като отчете, че доброто управление е свързано и с капацитета в държавните органи, който има нужда от подобряване.

Осигуряване на безопасна енергия е основен приоритет за всяка държава. „Енергетиката е не само кръвоносната система на българската икономика, но е изключително важна за всеки един от останалите отрасли на икономиката", категорична бе Захариева. Тя изтъкна, че това оказва влияние за привличането на инвестициите и за националната сигурност на страната ни.

На второ място, вицепремиерът Захариева постави енергийната диверсификация - насока, в която има какво да се желае.

Захариева се похвали със създадения Енергиен борд като място за конструктивен дебат за промените в сектор енергетика. „Имахме вече три заседания и мисля, че този форум тръгна добре", доволна е тя. По думите й, това е постоянното място, където експертите и заинтересованите, държавните институции, свързани с този сектор, да предлагат политики.

Захариева изрази надежда експертният съвет да продължи да работи и да бъде подкрепен от всички участници в него. Според нея през годините е станало ясно, че когато решенията се вземат на тъмно, без да са обсъдени с експертите, те не са добър вариант.

България е диверсифицирала риска по отношение на тока. Малко сме направили обаче по отношение на газовите доставки. Вицепремиерът отбеляза, че и тази зима сме заплашени откъм доставките. Това е риск не само да останем на студено, но за българската икономика като цяло.

За следващия програмен период са предвидени 300 млн. лева за жилищния сектор по отношение на програмата за енергийна ефективност.