Гърция направи крачка към излизане от еврозоната. Това обяви заместник-министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Лихачов, цитиран от ТАСС.

Отхвърлянето на строгите икономически мерки, за което се обявиха гражданите на референдума, не означава автоматично излизане на Гърция от еврозоната, изтъкна обаче Лихачов.

"Освен това е очевидно, че в понеделник преговорите между гръцките власти и кредиторите ще бъдат по-активни. Но не може да не се разбира, че неделното "охи" е крачка към излизане от еврозоната", добави заместник-министърът.

По думите му, евентуалният отказ на Гърция от еврото ще бъде шокова терапия за Евросъюза, но в средносрочна перспектива ще оздрави еврозоната. Лихачов напомни, че от 2008 г. гръцката икономика демонстрира "невъзможност да съществува в еврозоната по обективни причини".

"Така е устроена гръцката икономика, така е устроена властта в Гърция, че те се оказаха неподготвени да съществуват по тези строги закони на еврозоната, по които им се наложи да работят", посочи той.

Той отбеляза, че предложените от ЕС мерки не биха могли да решат икономическите проблеми на Гърция, а само биха отложили решаването им в неопределена перспектива. Лихачов изрази също мнение, че в случай на излизане от еврозоната, при запазване на политическата стабилност, Гърция в перспектива може да стане привлекателна за чуждестранни инвеститори.