Работата за противодействие на фундаментализма е особено важна в ситуацията, в която Ислямска държава извращава исляма, прави опити цинично да експлоатира религиозните чувства за политически цели. Това заявява руският президент Путин, цитиран от Тасс.

Той дава за пример Близкия Изток, където терористите от Ислямска държава „компрометират великата световна религия, компрометират исляма, сеят ненавист, убиват хора, в това число и свещенослужители, варварски унищожават световната култура".

По думите на Путин идеологията на ИД е основана на лъжи и откровено извращаване на исляма.

Руският президент е притеснен, че джихадистите се опитват да вербуват последователи и в Русия, като подчертава, че мюсюлманските лидери в Русия „мъжествено и безстрашно противодействат на тази екстремистка пропаганда, използвайки авторитета си".

Президентът е убеден, че мюсюлманските младежи трябва да се възпитават в традиционните ислямски ценности. Затова, по думите му, държавата и за в бъдеще ще помага за възстановяването на мюсюлманските богословски школи в страната.

Путин изтъква и предложението си към Татарстан и водещите мюсюлмански институции за създаване на „Булгарска ислямска академия", като това ще възроди древния духовен и научен център на руските мюсюлмани.

Междувременно Путин, турският президент Реджеп Ердоган и палестинският държавен глава Махмуд Абас участваха в церемония по откриване на реконструираната Съборна джамия в Москва, съобщават руски медии.

Главната цел на реконструкцията е свързана със съхранението на първоначалния вид на джамията.

В Турция няма такова нещо, каза възхитеният от архитектурата турски президент Реджеп Ердоган.

Джамията, която е изградена на площ от 20 хиляди квадратни метра, е една от най-старите в Европа.

„Тази джамия ще се превърне в изключително важен духовен център за мюсюлманите в Москва и в цяла Русия", каза Путин в телевизионно обръщение. Тя ще бъде източник за образование, разпространение на хуманистични идеи и истинските ценности на Исляма, добави той.

Джамията може да побере над 10 хиляди вярващи. Проектът е на стойност 170 милиона долара, реконструирането й отне 10 години.