Няколко месеца, след като лидерът на „Атака" Волен Сидеров е с отнет имунитет, процесът срещу него така и не можа да се възобнови. Нито подсъдимият, нито пострадалите се изправиха пред Темида.

Припомняме, националистът е обвинен за това, че на 6 януари 2014 г., на борда на самолет, изпълняващ полет от София за Варна, е извършил три противозаконни деяния - хулиганско поведение, обида и нападение срещу орган на реда. Сидеров се замеси в скандал на летището, включващ разправии с френското дипломатическо аташе Стефани Дюмортие и със служител на реда. Волен Сидеров е обвинен заради факта, че е крещял обидни реплики и оказал съпротива срещу полицаите Милен Кателиев и Недко Недев, които са изпълнявали задълженията си по опазване на обществения ред.

След предсрочните парламентарни избори през октомври статутът на народен представител спечели на Сидеров прекратяване на делото. Месец по-късно обаче главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на петима депутати, сред които и атакиста.

Почти месец след началото на новата политическа година, Сидеров не се появи на съдебното заседание в Софийския градски съд, макар да е редовно призован. Той бе представляван от адвокатите си Явор Нотев и Петър Петров. В съдебна зала не присъства и пострадалият полицай Костадин Колев, който трябваше да свидетелства днес. Оказа се, че той си е пуснал 6-месечен неплатен отпуск и е напуснал страната.

Според защитата на Сидеров обаче неявяването на полицая е проблем, тъй като той е основен свидетел в процеса. Адвокатите възразиха и срещу липсата в зала на Стефани Дюмортие, която не присъства с мотива, че има дипломатически имунитет. Според юристите това не е основателна причина за отсъствието на французойката. Те обещаха, че на следващото съдебно заседание Волен Сидеров ще дойде, защото уважавал българския съд. Съдът прие, че действително полицаят Костадин Колев е трябвало да предупреди съда, че заминава в чужбина.

Магистратите разгледаха молба на другите двама служители на реда Милен Кателиев и Недко Недев, които пожелаха да бъдат конституирани като частни обвинители за причинени неимуществени вреди (бел.ред. обиди, отправени от Сидеров към тях). Те обаче получиха отказ за това си настояване. Според съдията няма ясни вреди, които да са следствие от действията на Сидеров.

Пред журналисти защитата на Сидеров коментира, че днешното заседание е било чисто техническо и предварително са били очевидни „недостатъците в организирането на процеса" (бел. ред. липсата на свидетелите). Адвокатът на атакист номер 1 поясни, че когато тези лица, които имат роля в процеса, се явят, тогава в зала ще дойде и клиентът му.

Делото бе отложено за 23 февруари от 9.30 часа.