Две смени митничари са арестувани на ГКПП Лесово. Проверени са над 100 домашни адреса. Това съобщиха от отдел "Връзки с обществеността" към прокуратурата, цитирани от БГНЕС.

Съвместната акция на прокуратурата с Държавна Агенция Национална сигурност е започнала късно снощи, продължава и в момента.

ГКПП Лесово е затворен в момента. Провеждат оперативно-следствени и процесуално следствени действия срещу митнически служители за корупционни схеми.

Продължават претърсванията и на домашните адреси на задържаните.

Пред НоваТВ директорът на митниците Ваньо Танов съобщи, че е знаел за старта на операцията. По думите му се е чакало дълго, за да се случи тя.

Танов определи работата на ДАНС и прокуратурата като "свършена перфектно", отчитайки мащабите на акцията. Той разчита, че ще бъдат събрани достатъчно доказателства, за да не може след няколко месеца тези служители да се върнат отново на КПП-то и да продължат с порочните практики.

Танов допълни, че е получавал сигнали за корупционните практики на пункт Лесово и че е съобщил за тях още при заемането на шефския пост в агенцията за втори път. Той припомни, че 180 задържани митничари при предходна акция, са били върнати обратно на работа, защото някои от тях сключили споразумения, други били преназначени. Това спомогнало да се възстанови корупционната схема.

Шефът на митниците определи ГКПП Лесово като "най-деен", защото потока от автомобили от Свиленград се пренасочва оттам.

Колоната на автомобили на граничния пункт достига дължина от близо 8 км.

Голяма част от пътуващите са прекарали нощта в колите си, защото е нямало как и къде да се върнат, за да пренущуват, информира БНР. Никой от чакащите няма информация защо пунктът е затворен и кога бариерите ще бъдат вдигнати.

Митничар, който тази сутрин е трябвало да застъпи на смяна в 8 часа, каза, че не са били информирани да не идват на работа. Единственото, което сутрешната смяна знае, е, че колегите им от предишните две смени - около 30 души, са задържани в пункта. Всички служители изрично са предупредени да не дават изявления пред медиите.

По-късно от БНР обявиха, че ГКПП Лесово е отворен и че образувалата се 5-километрова опашка от автомобили е започнала да се придвижва през пункта. Митническият контрол е поет от специално формирани екипи.