Петима депутати от Народен съюз са депозирали заявленията си за напускане на парламентарната група на БДЦ пред ръководството на групата. Това са Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев, Румен Йончев и Явор Хайтов. Те са депозирали заявленията си днес, съобщават от Народен съюз.

Това означава, че парламентът остава с една група по-малко. След напускането на петимата, групата на БДЦ, която в момента се състои от 14 депутати, остава с 9 души, което според правилника означава, че не могат да съществуват като самостоятелна парламентарна група.

Действието на въпросните народни представители било продиктувано от отказа на депутатите на Красимира Ковачка (бел. ред. съпредседателка на БДЦ) да приемат в името на парламентарната група да фигурира и Народен съюз, коалиция, която включва пет от партиите, които се явиха заедно на парламентарните избори за 43-то НС.

Депутатите от Народен съюз са категорични, че не приемат никакви пазарлъци - предоставяне на позиции и парламентарни постове, срещу това да бъде изпълнено най-естественото желание името на политическия им съюз да присъства в названието на парламентарната група.

Именно и заради това са депозирали заявленията си за напускане. Те оставят на колегите си да решат дали от септември ще има обща парламентарна група. Ако станат независими депутати, според правилника на парламента, те нямат право да заемат ръководни длъжности в НС, да участват в парламентарни комисии и да са председатели на комисии.

Според депутатите от Народен съюз е редно политическите различия в групата да бъдат ясно дефинирани около трите основни политически представителства БДЦ - ББЦ и Народен съюз. Те уверяват, че не бягат от общата отговорност, която имат пред избирателите. Въпреки това смятат, че са длъжни да заявят ясно различията си с колегите им. Те били свързани най-вече с промените в енергийните закони, безрезервната подкрепа към управляващите, която Ковачка и нейните депутати демонстрирали, възгледите им за съдебната реформа и по ред други проблеми.

Петимата народни представители припомнят, че когато били заедно на изборите, по никакъв начин не са се ангажирали с подкрепата за правителството на ГЕРБ. Те изтъкват, че не искат след всяко гласуване да се разграничават от колегите си. Именно заради това намират за по-честно и спрямо избирателите, и спрямо колегите-депутати всички да знаят, че съществуват две групи - тази на Красимира Ковачка и тази на Народен съюз.

Нормалната политическа логика била нарушена грубо, още когато депутатите на Ковачка са прекръстили партията си с името на цялата парламентарна група БДЦ. Още тогава представители на Народен съюз са заявили ясно, че в такъв случай групата трябва да има ново име. „Ние не сме представители на партията на госпожа Ковачка - нито морално, нито номинално", категорични са те.

Петимата напускащи ПГ на БДЦ депутати смятат, че се разминават и в разбиранията за почтеност с Ковачка. Това е друга причина, поради която държат да бъдат отличавани от БДЦ.

По-късно от БДЦ разпространиха изявление на председателя на партията д-р Ковачка, в което се изразява съжаление, че парламентарната група на БДЦ не е успя да се събере на съвещание, на което да бъде обсъдено името й.
Отсъствието на някои народни представители, извънредният председателски съвет и последвалите дебати в пленарна зала не позволиха това да се случи, изтъква Ковачка.

Става ясно, че за депозираните оставки тя е разбрала от медиите - „такива не са стигали до мен, както твърдят колегите, които са ги подали".

Ковачка подчертава, че не зависи от нея какво да бъде името на парламентарната група. Има правилник, който гласи, че решения в групата се взимат след обсъждане и гласуване. Всеки народен представител е равнопоставен и има право на глас.

За нас е необходим диалог, не приемам силовия метод и то от малцинство за решаване на въпросите в групата. Вече заявихме своето желание да обсъдим името на групата според правилника и оставаме позитивно настроени, че това ще се случи в рамките на следващата сесия на 43-тото Народно събрание, изтъква в заключение д-р Ковачка.