Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е постигнала внушителни резултати и напредък в борбата си срещу терористичната групировка „Ислямска държава" в Сирия, като понастоящем обсъжда сътрудничество с няколко арабски държави и Израел за борба с тероризма, съобщават руски медии.

"Действайки по въздух и море срещу предварително съгласувани със сирийците цели, нашите военнослужещи постигнаха внушителни резултати. Унищожени са десетки командни пунктове и складове с боеприпаси, стотици терористи и голямо количество бойна техника", изтъкна Путин.

Путин отбеляза напредъка в съгласуването на действията за борба с "Ислямска държава" в Сирия и на установените контакти със страните от Близкия изток. Той подчерта, че Русия неизменно призовава за възможно най-широка коалиция за борба с екстремистите и терористите.

„Има определен напредък по отношение на плана за координирани действия и усилия в борбата срещу тероризма в този регион. Ние успяхме да установим работни контакти с правителства от Близкия изток и сме в процес на обсъждане със Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Йордания, Израел и други страни, опитвайки се да създадем взаимодействие със САЩ и Турция", коментира Путин по време срещата на Общността на независимите държави (ОНД) в Казахстан.

Според различни оценки в редиците на "Ислямска държава" воюват между 5000 и 7000 граждани на Русия и другите страни от ОНД, заяви руският президент и изтъкна нарастващата необходимост от сътрудничество за противодействие на международния тероризъм и в рамките на ОНД.
"Не можем да допуснем тези хора да използват добития в Сирия опит впоследствие у дома", подчерта той.

Путин призова да се гарантира ефективната работа на Антитерористичния център на ОНД, да продължи съгласуването на работата на спецслужбите и да се извършва постоянен обмен на информация.

"Много важно е да се следи внимателно положението по външните граници на общността ни. Съгласен съм с президента на Узбекистан, който с тревога говори за положението в Афганистан", добави Путин.