Либийската столица Триполи беше разбудена в неделя от огъня на тежко автоматично оръжие, след като стотици поддръжници на Муамар Кадафи излязоха по улиците да празнуват. Причина за радостта им беше съобщение по държавната телевизия, че ключови градове на изток са били превзети от проправителствените сили. Информацията, обаче, се оказа невярна, коментира "Франс прес".

В Триполи цял ден продължават тържествата по случай победата. Правителството обяви, че премахва вносните мита за храните и данъците върху производството и потреблението заради успехите по бойните полета. Бунтовническият съвет в Бенгази коментира, че бунтовническият бастион има храна за още поне 4 месеца.

Кореспондент на агенцията съобщи, че ключовият нефтен възел Рас Лануф все още е под контрола на бунтовниците, противно на твърденията на телевизията, според която Кадафи е възстановил властта си в района. Един от лидерите на опозицията в Рас Лануф коментира в града, че силите му не само не са изтласкани, но и напредват на запад. Журналистите също коментираха, че не са чули никакви изстрели през нощта.

Военен самолет прелетя сутринта над Рас Лануф и беше посрещнат с масиран зенитен огън. Машината е атакува пропускателен пункт в източната част на града, като близо до него се появиха два димящи кратера.

Либийската държавна телевизия съобщи, че освен Рас Лануф, Мисрата и Тобрук са паднали под контрола на лоялистите. От опозицията отрекоха и тези твърдения. Бунтовнически лидер от Тобрук съобщи, че опозицията контролира целия регион от Аждабия до египетската граница. По думите му в района е спокойно и не се случва "абсолютно нищо".

Световните медии съобщават, че продължава маршът на опозицията към Триполи, като в източната част на Либия е бил свален военен хеликоптер. В района на Мисрата военни с танкове се бият с бунтовниците, които, по информация на "ал-Джазира", засега удържат града.

На запад положението е по-различно, след като проправителствените сили си върнаха контрола над част от град Зауая. В района на града през целия ден в събота се водеха кървави сражения, като армията вкара в боя танкове и артилерия и с масиран обстрел изтласка бунтовниците, които са се окопали и очакват нова атака днес.. Има сериозни разрушения в града. Поне 30 души загинаха, а ранените са настанени в импровизирани лазарети поради страха на бунтовниците, че ще бъдат убити на място, ако отидат в някоя от военните болници.

Самият Муамар Кадафи даде интервю за френски вестник, като изрази недоумението си от реакцията на международната общественост. Той посочи, че либийските сили за сигурност се борят с терористи, а страната му е оказвала подкрепа на Запада точно в борбата с тероризма.

За пореден път полковникът заплаши, че ако бунтовниците успеят да свалят режима му, ще започне ислямски джихад "под носа" на Европа.

Върхновният представител на ЕС по въпросите на външната политика Катрин Аштън съощи, че евросъюзът ще изпрати техническа мисия в Либия, за да установи на място каква е ситуацията в страната. Тя ще бъде ръководена от директора на Европейската служба за външно действие.

"Франс прес" съобщи, че френски фотограф е бил прострелян в крака по време на сражение в малкото селище Бин Джауад - най-западната точка, над която опозицията има контрол. Освен него, най-малко 11 души са пострадали.

През нощта се появи информация, че британски войници са били арестувани от бунтовниците в източната част на страната. Те трябвало да влязат в контакт с опозицията, но били заподозрение, че са наемници на Кадафи и ще бъдат изпратени обратно във Великобритания, без да се преговаря с тях. В неделя по обед Лондон потвърди за изпращането на "малък дипломатически екип" в Бенгази, като беше уточнено, че се поддържа непрекъсната връзка с него.

Заради тежката ситуация в Джамахирията хиляди хора, основно чужденци, са се събрали по границите на страната. Голямото струпване на бежанци наложи организирането на международна хуманитарна операция по границата на Либия и Тунис, в която участва и български самолет.

Гръцките власти съобщиха, че трима души са загинали, а 28 са настанени в болница, след като вероятно са скочили от борда на кораби, които превозвали бежанци от Либия. Мъжете, повечето от които - от Бангладеш, били открити на брега на залив на остров Крит.