С решение на Министерски съвет от днес служебното правителство официално създава Енергийния борд у нас.

Проектът за постановлението за Енергиен борд беше обект на публично обсъждане, макар и кратко - само за няколко дни. То е консултирано с всички заинтересовани страни и компетентните министри.
Считаме, че бордът е една от най-важните задачи, която е свързана от една страна пряко със стабилизиране на сектор енергетика, от друга - с публичност, прозрачност и участие на заинтересованите страни във взимането на решения от държавните институции. С тези думи вицепремиерът Екатерина Захариева представи пред медиите идеята за Борда.

Тя изрази надежда той да продължи работа и в следващи правителства. Надяваме се този Борд да работи в консенсус, което е трудно, предвид натрупаното огромно напрежение в сектора през годините. То идва от това, че всяка година си говорим за дупката в енергетиката, но компетентните органи не предприемат действия за решаването й, а такива, които я задълбочават, критикува предишните управления Захариева.

Критично важно било следващата седмица бордът да проведе първото си заседание и да се направи анализ на сектора, да се определят причините за състоянието му и да се предложат политики за устойчиво развитие и спешни мерки за преодоляване на големите дисбаланси в системата. Съставът на Борда, по думите на Захариева, включва всички заинтересовани страни, като е минимизирано участието на държавните институции.

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов заяви от своя страна, че към 30 юни текущите задължения на НЕК са 2,9 милиарда лева, като прогнозата за следващия регулаторен период сочат, че тази дупка ще нарасне поне с още 900 милиона лева в най-оптимистичния случай.

През последната година вместо да се подходи към структуриране на начин, по който да се излезе от тази ситуация, управлението на дружества, които са към БЕХ и ДКЕВР донякъде дори са действали в синхрон, за да саботират системата - не се приети мерките, предложени от миналото служебно правителство, възмути се Щонов.
Според него се е работило на парче, с непоследователни политики, като част от решенията не се приемат от бизнеса.
Енергийният борд е единственият начин да се постигне консенсус и последователност в сектора, смята още Щонов.

За него е неприемливо предложението за скок на цената на тока с цели 50%. Той предупреди ДКЕВР (които би трябвало да са независима структура, б.р.) да се вслуша в предложенията на Енергийния борд, които ще бъдат подготвени още на първото му заседание.
ДКЕВР направиха много грешки последните 1-2 години, скастри още Щонов Комисията. Той призова да се направят дебати и да се търси план за плавно покачване на цената, която да е приемлива за обществото.

ДКЕВР е длъжник на обществото, твърде много грешки се направиха и всички проблеми ще бъдат предмет на разисквания в Енергийния борд, обясни и служебният премиер Георги Близнашки. Тежко е силна дума, но не е достатъчно силна да опише трагичното състоянието на енергийния сектор, смята още той.

Експертите дават доста мрачна картина, необходимо е да бъде разработен нов ценови модел с плавно повишение на цените от обществения доставчик - това е становището на Близнашки.
Мисля, че основните политически сили си дават сметка, че трябва да се направят първи стъпки, твърде непопулярни, но необходими и неизбежни, предупреди още премиерът.