Софийски градски съд призна Асен Друмев за виновен. Съдът постанови 4 години затвор за бившия изпълнителен директор на ДФ "Земеделие", предаде БТА.

Той е обвинен в злоупотреби в качеството му на изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

Прокуратурата поиска наказание над средния размер, предвидено в Наказателния кодекс, което е от три до десет години лишаване от свобода. От своя страна защитата на подсъдимия поиска оправдателна присъда.

Съдът прие тезата на прокуратурата, че Асен Друмев е извършил тежко длъжностно престъпление - чрез действията на Асен Друмев за настъпили финансови вреди, като неправомерно са изразходвани на близо 48 млн. лева - болшинството от средствата от Европейския съюз, а другата част от републиканския бюджет.

Освен ефективната присъда "лишаване от свобода" за четири години, бившият изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" няма да може да заема отговорен пост в срок от седем години.

Той следва да заплати и съдебни разходи за повече от 5 хиляди лева.

Днешното решение на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Апелативния съд.

Присъдата е предрешена от преди три дни, коментира след края на съдебното заседание един от адвокатите на Друмев, като допълни, че още преди три дни в отчет на СГС е отчетено, че има осъдителна присъда срещу Друмев.