Според министъра на вътрешните работи Румен Петков наркотрафикантът Будимир Куйович три пъти е посещавал България през периода 1997-2001 г., съобщи БНР.

По думите му, службите са знаели за него, но той се придвижвал необезпокояван.

Петков обвини за липсата на действия тогавашния директор на НСС Атанас Атанасов и заяви, че през периода 1997-2001 г. не се работило срещу организираната престъпност.

Румен Петков прави манипулации, защото съгласно закона между 1997 г. и 2001 г. пребиваването на чужденци се разрешаваше от службата „Паспорти и визи" към Дирекция на полицията, а не от НСС" - коментира депутатът от ДСБ Атанас Атанасов в отговор на обвиненията.

Припомняме, Атанасов е най-дейният от опозицията в критиките си към настоящото ръководство на МВР във връзка със скандала "Куйович".

Той допълни, че НСС, която се занимава с контраразузнаване, има право да проследява чужденци на територията на страната, но след подаване на съответните данни към службата.

„Нямам спомен докато ръководех НСС да са постъпвали данни за Куйович.
А и когато става дума за наркотрафик информацията отива в БОП (борба с организираната престъпност), не в НСС" - допълни Атанас Атанасов.

Според него нападките на Румен Петков са изпреварваща реакция на намерението на Атанасов да поиска идната седмица създаването на анкетна комисия, която да разследва пътуването на вътрешния министър до Монако в края на миналата година, за да се установи кой го е финансирал.

„На път за Русе сутринта проведох разговор по мобилния си телефон с колега от ръководството на парламентарната ни група и споделих намерението си да поискам комисия, както и че ще обявя това на пресконференция пред журналистите в Русе", поясни Атанасов.
По телефона депутатът от ДСБ е споменал, че ще поиска създаването на такава комисия още през идната седмица.

„Смятам, че тази информация е станала достояние на вътрешния министър и нападките му срещу мен са резултат от това" - допълни Атанас Атанасов.