Вашингтон се опитва да сформира международна коалиция за съвместно нанасяне на въздушни удари по позициите на ислямистите от "Ислямска държава" в Сирия, пише The New York Times, предаде ИТАР-ТАСС.

По информация на източници от американската администрация САЩ разглеждат възможността за начало на операция по събиране и предоставяне на хуманитарна помощ със самолети за кюрдите и шиитите в Северен Ирак.

Вестникът отбелязва, че Обама разглежда възможността за нанасяне на нови удари и Белият дом започва дипломатическа кампания, която цели да спечели поддръжката на съюзниците и държавите в региона за евентуална американска военна операция.

Посочват се държави като Австралия, Великобритания, Йордания, Катар, Саудитска Арабия, Турция и Обединените арабски емирства. Според американски източници Великобритания и Австралия ще бъдат готови да приемат участие в нанасянето на авиоудари в Сирия.

Особено важна страна за Вашингтон е Турция, която има редица бази, намиращи се до границата на Сирия.

В понеделник представители на американската администрация съобщиха, че Обама е разрешил провеждане на разузнавателни полети над Сирия.

САЩ от няколко седмици бомбардират терористите от "Ислямска държава" в Ирак.