За тотално безхаберие от страна на някои звена към здравното министерство научи News.bg.
Стана ясно, че на пациент, страдащ от изключително рядкото заболяване „фамилна аденоматозна полипоза" (FAP), месеци наред са забавяни плащания, които биха могли да струват живота му.

Следим от години случая на Елена Димитрова, която, за да бъде спасена, се нуждае от спешна трансплантация на тънко черво. Тази интервенция не се извършва в България и може да се проведе само в чужбина.

Както ви разказахме, Елена замина за предварителни изследвания в болница Св. Урсула в Болоня, където тамошният екип я одобри за трансплантация. Тя бе записана в италианската листа на чакащи за донор и краят на одисеята й изглеждаше съвсем близо.

До момента с нея се занимаваше Фондът за трансплантации в чужбина, който дори се похвали, че тя е първата му пациентка, която той изпраща в чужбина.
Преди месеци обаче институцията беше закрита поради неефективност, а шефката - София Мутафчийска, бе отстранена. Оказа се, че от 5 милиона лева бюджет фондът е платил за лечение едва 300 хиляди, докато чакащите за лечение са десетки.

Сега съдбата на Ели и другите пациенти, чакащи за трансплантация навън, е в ръцете на Комисията за лечение в чужбина. Именно тя трябва да поеме функциите и случаите на закритата структура, заедно разбира се със съпътстващата я документация, която обаче за случая на Ели липсва и никой не знае къде е.

Преди дни обаче Ели и близките й - вече уморени от десетките разговори и бумащина около комуникацията със здравните власти у нас, бяха застигнати от нов страшен проблем.
Първо, момичето разбира, че изследванията й в болница „Св. Урсула" не са платени. От лечебното заведение любезно казват на Ели, че я очакват за повторни прегледи и са готови да я приемат, но само след като отговорните институции у нас заплатят сумата - приблизително 2 000 евро. Така практически болната остава блокирана у нас.

Днес Ели разбра още по-страшна новина - Закритият фонд, а след това и комисията приемник не са плащали от януари месец медикаментите, необходими за домашното й парентерално хранене. Ежемесечно те струват около 15 000 лв. и биват отпускани от ИСУЛ, на който пък е трябвало да се извършват съответните плащания.

News.bg се опита да се свърже с комисията, но от пресцентъра на здравното министерство любезно ни обясниха, че всичко става по „надлежния ред" - запитване с мейл, преглеждане на въпросите и прочие... Излишно е да се обясняваме, че в случая - и не само - подобна „процедура" не ни удовлетворява.

Пресаташето на здравното министерство пък ни увери, че ведомството е запознато със случая и новите проблеми около него ще бъдат решени до часове.
Същата лично е уверила Елена, че плащането към Италия е осъществено. Нещо, което момичето подлага на съмнение, защото не е получила отговор от болницата в Болоня.

Относно медикаментите от ИСУЛ, от там обяснили на Ели, че шефът на болницата - доцент д-р Коруков, е настоял за среща със зам.-здравния министър заради забавените плащания. Секретарката му допълнила пред момичето, че предадения от нея лист с медикаменти (той се променя леко всеки месец, съобразно нуждите й - бел. ред.) обаче все още не е одобрен от шефа на болницата и до понеделник това няма да стане факт.

В крайна сметка в ранния петъчен следобед от МЗ обясниха разминаванията в информациите с лоша комуникация във ведомството и обещаха до понеделник всичко да е платено. Дори посъветваха Ели следващият път да не търси медиите, а директно ведомството.

За нас, медиите, остава въпросът трябва ли всеки пациент в България да информира за новите си проблеми, за които няма вина, лично говорител на Министерство на здравеопазването?
А за Ели пък остава главоблъсканицата на здравната ни система и надеждата в дарителската й сметка да има достатъчно средства, за да закупи необходимите й медикаменти - да се надяваме само до понеделник.

Между другото, тя беше готова да дари парите в нея на болно бебе, чакащо за трансплантация, защото беше сигурна, че вече няма да има проблеми с институциите у нас...