При изключително засилени мерки за сигурност премина срещата на израелския министър на туризма Стас Мисежников в синагогата в София. На срещата присъстваха кметът на столицата Йорданка Фандъкова, общински съветници и депутати.

Посланикът на Израел в България Н. Пр.Шаул Камиса-Раз се обърна към министъра с думите: „Много съм горд с хората от еврейската общност в България". Посланикът изтъкна, че евреите в България помагали за справянето със ситуацията в Бургас, посрещали семейства на пострадалите в домовете си.

Еврейски лекари са посетили ранените в бургаските болници. Вашето посещение е много ценно, каза още посланикът.

Изключително горди сме да гостуваме сред вас след това тежко събитие, което се случи, заяви от своя страна и министър Мисежников.
Една от целите, която си поставя израелската делегация по думите му с това посещение е да покаже, че отношенията между България и Израел винаги са били много добри и ще продължат да бъдат такива и в бъдеще.

Целта на този терористичен акт е да развали отношенията ни, смята министърът. България е приятел на Израел и Израел е приятел на България и така ще е за в бъдеще, посочи още израелският министър на туризма.

Той изтъкна развитите отношения между двете страни в икономическата, социалната сфера и туризма. Взаимоотношенията между нас само ще се развиват и подобряват занапред, категоричен е Мисежников.

Той изтъкна още и предстоящите си срещи с министъра на икономиката Делян Добрев, външния министър Николай Младенов, вътрешния Цветан Цветанов и президента Росен Плевнелиев. Тема на тези срещи, по думите му, е развитие на двустранните отношения и занапред.

„Въпреки покушението срещу живота ни, ние ще продължим да живеем нормално", заяви още министър Стас Мисежников пред еврейската общност. „Ще продължим да обичаме, да живеем, да пътуваме", подчерта той. Тероризмът няма граници, той може да случи навсякъде, смята израелският министър на туризма, като подчерта - „Ние няма да отговаряме на терористичния акт със страх."

Друга цел на посещението му е да се засилят мерките за сигурност между двете страни. „Имаме общ враг, международният тероризъм, финансиран и подкрепян от Иран и други страни", заяви Мисежников.

Той подчерта, че терористичния акт в Бургас е финансиран от Иран и организиран и подкрепян от „Хизбула". „Това е нашият общ враг - на всички страни и срещу този враг трябва да се изправим всички заедно", смята израелският министър на туризма.

В края на словото си той благодари на столичния кмет Йорданка Фандъкова за добрата й работа с еврейската общност, а на събралите се в синагогата пожела - „Догодина в Йерусалим".