Турски превозвачи са застанали на платната за движение в двете посоки от турската страна на границата и блокират движението от и към България.

Това заяви изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация" Димитър Ганев. Той е категоричен, че границата не е затворена от български превозвачи.

Ганев посочи, че официален мотив за протеста не е изразен, като неофициално се знае, че действията на турските шофьори са заради засиления контрол в България.

В тази връзка шефът на ИА АА заяви, че засиленият контрол е следствие на международна акация под егидата на европейската служба за контрол по пътищата ТИПСОЛ. Тя е с продължителност от 7 до 13 октомври.

Зам. директорът на ИА АА Йордан Арабаджиев заяви, че от 7 октомври са проверени 860 превозни средства и са констатирани 143 нарушения. 87 от тези нарушения са на турски превозвачи, като най-честите от тях са за неспазване на задължителните времена за почивка.

Куриозен случай е имало с турски водач, който за 40 часа е стигнал от Германия до България, което означава, че не е спал.

Ганев допълни, че предстоят промени ви изпълнителната агенция, като всички областни началници ще бъдат освободени и нови ще се избират с конкурс.

Припомняме, от началото на седмицата има километрични опашки от двете страни на "Капитан Андреево" и други пропускателни пунктове с Турция. Те са заради планираната седмична проверка на "Автомобилна администрация". Турските шофьори се оплакват от наложените им глоби, а след среща на български превозвачи с изпълнителния директор на "Автомобилна администрация" Димитър Ганев стана ясно, че проверките няма да бъдат прекратени.

За трайно решение може да се говори след среща на транспортния министър Данаил Папазов с турския му колега.