Изборите на 5 юли в България като цяло бяха проведени съгласно задълженията към ОССЕ и стандартите на съвета на Европа. Това се посочва в доклада на международните наблюдатели на вота.

Заради многото сигнали за търговия с вот у нас обаче наблюдателите от Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), които бяха за изборите в България, ще предложат да бъде отворен отново процесът на мониторинг върху България.
Това обяви ръководителят на мисията наблюдатели Тадеуш Ивински. Наблюдателите от ПАСЕ както и от ОССЕ подчертаха, че за първи път подобен мониторинг от този тип се прави в страна членка на ЕС.

Заради многото сигнали за търговия гласове наблюдателите от ПАСЕ ще предложат да бъде отворен отново процесът на мониторинг върху България.

Въпреки това необходими са още усилия за осигуряването на почтеността на избирателния процес и повишаване на общественото доверие. Според наблюдателите парламентарните избори са представили на гласоподавателите широк избор.

Предизборната кампания е съблюдавала фундаменталните свободи. Въпреки това скорошните промени в избирателната система, съмненията относно ефективността от прилагането на закона и правораздаването, както и постоянните и убедителни сигнали за купуване на гласове са се отразили негативно на изборната обстановка, според наблюдателите на ОССЕ.

Въпреки че изборният закон като цяло допринася за провеждането на демократични избори, обстоятелството, че значими промени в него бяха осъществени без широк консенсус, скоро преди изборите, не е в съответствие с добрите практики, се посочва още в доклада.

Въвеждането на мажоритарния елемент в избирателната система, според международните наблюдатели, компрометира принципа на равно избирателно право поради значимите вариации на броя на населението в мажоритарните избирателни райони.

ЦИК, според ОССЕ, работи като цяло професионално, въпреки че някои нейни решения са подчертали слабостите, типични за работата на временно съставено ЦИК.

Наблюдателите от ПАСЕ и ОССЕ отбелязват, че доверието в ЦИК е било накърнено от решението за отказване на регистрацията на Синята коалиция. Това е било възприето от избирателите като политическо решение.

Наблюдателите от ПАСЕ и ОССЕ отбелязват, че доверието в ЦИК е било накърнено.

Международните наблюдатели посочват още, че заложеният в избирателния закон имунитет на кандидат депутати и техните застъпници, е дал възможност да бъдат освободени арестанти или хора, обвинени в тежки престъпления.

Според експертите малцинствените общности са останали уязвими за потенциални заплахи, купуване на гласове и контролиран вот.

Международните наблюдатели отбелязват още, че изборният ден е преминал спокойно, при сравнително висока избирателна активност.

Секционните избирателни комисии са срещнали трудности при определяне автентичността на удостоверенията за гласуване на друго място. Няколко часа след отварянето на секциите и получаването на сигнали за измама с удостоверенията за гласуване на друго място, ЦИК взе решение за проверка на удостоверенията, коментира Колин Мънроу от ОССЕ.

Заложеният в избирателния закон имунитет на кандидат депутати и техните застъпници дава възможност да бъдат освободени арестанти.

Важното е, че тези слабости не касаят цялостния резултат, смята той.
Сигналите за купуването на гласове са постъпвали през целия изборен ден, изтъкват още наблюдателите от ОССЕ.

В доклада на международните наблюдатели място намира и въпросът с многобройните открити секции в Турция за разлика от друга западни държави, в които има български граждани. Много българи не са успели да гласуват, заради големите разстояния, заяви Тадеуш Ивински от ПАСЕ. Малко секции са открити в Лондон, където живеят голям брой българи.