Служители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са извършили инспекции в офисите на Кооперация „Панда" и „Стендек" ООД. Проверката на място е елемент от започнало в комисията производство за установяване на евентуално извършено нарушение от страна на Кооперация „Панда", „Стендек" ООД и „Панда-Пен" ООД, изразяващо се в манипулиране на процедура за възлагане на обществена поръчка. Това съобщават от комисията.

Производството е образувано на 2 октомври след сигнал на министъра на финансите Румен Порожанов. В него финансист номер 1 изразява съмнение за наличието на забранено споразумение и/или съгласувана практика при манипулиране на процедура по възлагане на обществена поръчка. През юни месец 2014 г. е открита процедура за доставка на тонери за копирни и печатащи устройства по три обособени позиции на прогнозна стойност 1,7 млн. лв. без ДДС.

Съгласно условията на обществената поръчка рамково споразумение е следвало да бъде сключено с класираните първи четири кандидата, които след това да се състезават в мини поръчки, обявени от органите на централната власт. За определените от възложителя 3 позиции са постъпили оферти от общо 12 участника. Според възложителя са налице основателни съмнения, че целта на участието на трите свързани дружества в процедурата за обществена поръчка е да бъдат класирани в рамковото споразумение, с намерение да елиминират конкуренцията в бъдещите мини-процедури.

По време на предварителната проверка, извършена от КЗК, са установени някои особености при формирането на предложените от трите предприятия цени за отделните артикули, от които възникват основателни съмнения за съзнателно координиране на подадените ценови оферти. Затова комисията счита, че между трите предприятия може да съществува забранено споразумение и/или съгласувана практика при манипулиране на процедура за възлагане на обществена поръчка.

След даденото от Административен съд- София разрешение се пристъпи към проверката на място. При проверката са иззети документи на хартиен носител, както и електронни документи посредством специализирана форенсик лаборатория, уточняват от комисията.