Десетки гръцки полицаи взеха участие в операция в петък по изпразването на апартамент, използван като общежитие от бунтовен манастир, чиито монаси са били обявени за разколници от Гръцката православна църква, съобщава "Асошиейтед прес".

От полицията заявиха, че един монах и петима привърженици на монашеското братство са били в апартамента в центъра на Солун по време на акцията, която е била основана на съдебно разрешение за изгонването. Полицията е блокирала околните жилищни блокове, за да попречи на други привърженици да възпрепятстват операцията.

Монасите от 1000-годишния манастир Есфигмену, който се намира в самоуправляващата се монашеска общност на Света Гора, са в остър спор с базирания в Истанбул Вселенски патриарх, духовен водач на православните християни по света.

Те обвиняват патриарха за държавна измяна, тай като се опитвал да подобри отношенията с Католическата църква.

125-те монаси от манастира Есфигмену отказват да отстъпят манастира, общежитието в Солун и друга сграда на Света гора, където на жените им е забранен достъп, на ново братство, създадено от патриарха, като броят на това братство до този момент е петима души.

Усилията на полицията да ги изкара от сградата не са били успешни.

Бунтовните монаси излязоха с изявление, че осъждат полицейската акция.

„Когато няма справедливост, какво можем да очакваме", заяви игуменът на Есфигмену Методий пред „Асошиейтед прес".

Припомняме, спорът между монасите от Есфигмену и официалната гръцка църква е с дълга, повече от 40-годишна история.