Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че е „окуражен" от новите планове на новия премиер на Ирак Хайдар ал Абади за политическа и военна реформа, предаде БиБиСи.

Кери и Абади се срещнаха в Ирак, откъдето и започна обиколката на американския дипломат в Близкия изток за събиране на подкрепа за енергични действия срещу „Ислямска държава".

След срещата с Абади Кери изтъкна, че е окуражен от ангажиментите на премиера за широки реформи, целящи да съберат на масата за преговори всички етнически групи в Ирак.

Абади от своя страна поясни, че докато „Ислямска държава" се мести от Сирия в Ирак, международната общност има отговорността да защити Ирак и целия регион.

Той призова международната общност, ООН и САЩ да действат незабавно за спиране на тази заплаха.

Влиятелният шиитски духовник Моктада ал Сард се появи на срещата, за да критикува Абади.

Желаем Ирак да сътрудничи със съседните си държави и съюзници, но не с окупатори", каза той, имайки предвид присъствието на САЩ в Ирак.

Абади формира правителство преди по-малко от 48 часа, за да изпълни призивите на САЩ за  обединение и борба срещу групировката, която окупира райони в Северен Ирак.

Тази вечер се очаква американският президент Барак Обама да разкрие планове за борба с групировката. Той ще се обърне към нацията в 21 часа местно време.