Лятната ваканция на израелските ученици тази година ще е по-кратка по желание на родителите им, съобщи БНР, цитирайки пратеника си в Тел Авив.

Над 2 милиона деца от 3 до 18-годишна възраст тръгват от утре на училище или детска градина в Израел. Те ще прекрачат прага на над 4 500 училища и градини.

Тази година за първи път държавата поема половината от парите за задължителните училищни едноседмични екскурзии, както и за закуските в училище.

Все още тече спор кой да поеме заплащането на задължителните таблети, на които децата от тази година ще пишат домашните си и ще четат допълнителната литература по различните предмети.

Това е втората година, откакто ходенето на детска градина от 3-годишна възраст е задължително и безплатно. Само за една година в Израел са изградили помещения за 200 групи за най-малките. Въпреки това, стаите не достигат, най-вече за целодневните градини.

През септември е еврейската календарна нова година и на практика веднага след започването на учебната година, децата отново излизаха във ваканция. По желание на родителите, от Министерството на просветата от тази година измениха началото на новата учебна година в последната седмица на август.

През последния летен месец в Израел няма детски лагери и се налага родителите да водят децата със себе си на работа или да наемат бавачки, защото глобата за оставено само вкъщи дете до 10 години е много висока.