По 325 лв. еднократна помощ получиха семействата на загиналите при взрива в с. Горни Лом. Средствата са изплатени от Агенцията по социално подпомагане, съобщават от ведомството. Единствено наследниците на изпълнителния директор Емил Митков са отказали социално подпомагане.

Припомняме, трагичният инцидент в завод „Миджур" стана на 1 октомври. При него загинаха 15 души. Социални работници веднага посетиха близките на починалите и им съдействаха за подготовка на документите, необходими за получаване на помощите по Закона за социално подпомагане.

Освен това с постановление на Министерския съвет са одобрени и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в размер на  150 000 лева, уточняват още от агенцията. Тези средства са за еднократна финансова помощ в размер на 10 000 лева на законните наследници на всяко от загиналите лица. Предстои помощта да бъде изплатена от Агенцията за социално подпомагане, след като бъдат издадени актове за смърт на загиналите и удостоверения за наследници. Очаква се това да се случи през ноември.

Междувременно стана ясно, че много хора са помогнали и продължават да помагат на останалите без родители Иван на 5 години и 22-годишния му брат Павел. Анонимен дарител дори е погасил банковия кредит, изтеглен от загиналото семейство Венера и Иван.