Необходима е промяна в мисленето и осъзнаване важността от създаване на по-голяма добавена стойност с по-малко ресурс. Упражнението за всички нас е да се фокусираме върху качеството, а не върху количеството.

Това обяви президентът Росен Плевенелив, който откри първия панел, „Преминаване към ресурсно-ефективна зелена икономика в региона на река Дунав", от конференция в хотел „Шератон".

Събитието е организирано от най-влиятелната природозащитна организация в света (World Wildlife Fund) и представителството на ЕК в България в лицето на европейския комисар по околната среда Янез Поточник, който е на двудневна визита у нас.

Президентът Плевнелиев заяви, че подкрепя създаването на широка платформа, на която политици, общественици, бизнес лидери и граждани да се обединят в името на ресурсно-ефективната икономика.

За пореден път Плевнелиев подчерта, че енергийната ефективност е негова лична кауза. В своята реч се спря и на проблемите с използването на питейната вода и битовите отпадъци, на които не трябва да бъде гледано като такива, а като на остатък или вторичен продукт.

Той посочи, че у нас само шест процента се рециклират и индикатор за успешната ни политика ще бъде повишаването на този процент. Плодородната и чиста българска земя е безценно конкурентно предимство, категоричен бе президентът, който настоя, че запазването на екологично чистите ни земи трябва да бъде национална стратегия.

Еврокомисарят Поточник посочи, че с оглед икономическата криза в целия свят много хора смятат, че фокусът трябва да бъде само върху икономиката, а не върху екологията, но това категорично не е вярно.

Икономиката трябва да се развива по ресурсно-ефективна плоскост, за да не влезем в по-голяма криза", коментира Поточник и посочи, че за около 8 седмици населението на света се увеличава толкова, колкото е в момента в България и скоро ще имаме нужда от 40% повече вода.

Той обясни, че в периода 2014-2020 бюджетът на ЕС ще бъде посветен много повече в „озеленяването" на икономиката. На въпрос дали България и ЕС като цяло трябва да инвестират в шистовия газ, еврокомисарят отвърна, че всяка страна е свободна да определя собствената си политика по темата.

Проведени са три изследвания, отнасящи се първо до потенциала на шистовия газ, промените в климата и влиянието върху водите в био разнообразието, качеството на въздуха и сеизмичните рискове.

След анализите установихме, че в настоящата нормативна база не можем да се справим с всички екологични предизвикателства", обясни Поточник и допълни, че в момента се работи върху рамка за управление на риска, която трябва да бъде готова до края на годината.

Още преди началото на конференцията пред хотел „Шератон", където тя тече, се проведе протест на граждани от около 30-ина души, които са крайни бенефициенти на услуги, финансирани чрез фондовете на Европейския съюз и довели до нарушаване на частна собственост, човешки права, околна среда, инфраструктура, както и до „незаконно обогатяване на евробюрократи и техните български съучастници".

Протестиращите носеха плакати „Кой ви лъже и краде - българското МОСВ!", „Земята е наша, не я подарявайте!", „Стига кражби и споразумения!" и „Поточник, потоци в Златица и Челопеч са отровени!".

Гражданите настояват за пълна и безкомпромисна ревизия на досегашното разпределяне и усвояване на евросредства за околна среда в България; за разкриване и прозрачност на грешките и злоупотребите и наказания, и уволнения, както и съдебно разследване на участниците, както и за преустановяване и коригиране на компрометирани дейности и проекти за екология и компенсиране на засегнатите граждани и организации.

Още по време на брифинга за журналисти Поточник обеща да приеме петицията на протестиращите, като обясни, че практиката му винаги е била да работи заедно с хората и да се интересува от тяхното мнение.

След края еврокомисарят спази своето обещание и лично излезе отвън, за да чуе какво има да му кажат протестиращите и да приеме тяхната петиция.

Копие от нея имаше и за новия министър на екологията и водите Искра Михайлова, която пое ангажимент да провери внимателно всички процедури и ако има служители на министерството, извършили нарушение, те да си понесат последствията.

Самият форум продължава до късния следобед днес, като ще бъде дискутирано по три панела: първият преминаване към зелена икономика в дунавския регион, вторият е европейските инвестиции в опазването на природния капитал и развитие на зелена инфраструктура и укрепване на усвояването на средства от ЕС за „Натура 2000".