Група от 20-ина протестиращи се събра малко преди 9 часа пред Президентството, където Пламен Орешарски трябва да представи пред президента Плевнелиев проектокабинета си.

Демонстрантите държат плакати, на които пише: „Не на политическия Франкенщайн - БСП, ДПС и Атака", „Не искаме правителство на енергийната мафия" и „Касиране на изборите".

Най-вероятно това са хора, организирани от РЗС, които днес започват кампанията си „без турски депутати в София". Подписката ще тече на няколко места в София, едно от които е именно пред президентството.

Лично лидерът на РЗС Янев сложи първия подпис, като това - случайно или не - съвпада с церемонията по обявяване на проектокабинета пред държавния глава.

На софиянци им бяха натрапени депутати от Чорлу Ялова и други региони на Турция, чиито имена далеч не звучат като квартали на София. С тези думи Яне Янев се подписа в инициираната от него подписка под мотото „Без турски депутати в София".

Подписката стартира от днес, като на ключови места в столицата ще бъдат разположени 7 пункта. Тя ще бъде връчена на Конституционния съд, като РЗС настояват заседанието, на което ще се обсъжда касирането на изборите да бъде открито, защото „най-важната обществена тема", по думите на Янев, е именно днес и целият български народ трябва да види съдиите с тогите как ще се произнесат.

От Освобождението на България до днес за пръв път се избират депутати от Турция в София, недоволен е Янев. Подобен прецедент никога не се е случвал, категоричен е той. От РЗС настояват да бъдат касирани 5 мандата на ДПС.

В късния следобед пък от централата на РЗС призоваха Атака на утрешното гласуване на кабинета да не дават мандат на "Мариана Киряк Бенчева" (Марияна Георгиева, предложена за министър на спорта, б.р.).

"Ако Волен и партията му осигурят кворум на Мариана Киряк Бенчева, за да въведе турския език като втори официален език в България под претекст, че  е майчин, ще се превърне в новия поп Кръстьо", заявяват хората на Янев.