Министърът на земеделието и храните Десислава Танева утвърди новата наредба №8 за фитосанитарния контрол. С нея ще се синхронизира българското законодателство с три европейски Директиви за растителната защита и контрола над карантинните вредители и отменя досега действащата Наредба № 1 от 1998 г. за фитосанитарен контрол. Наредбата ще влезе в сила след публикуването й в Държавен вестник.

Припомняме, само преди два дни Европейската комисия отправи последно предупреждение срещу страната ни в три области. Едната област е именно по отношение мерките за транспонирането на Директивата за вредителите. Комисията иска страната ни официално да я уведоми относно теми мерки. Страната ни разполага с два месеца да уведоми комисията, иначе случаят ще бъде отнесен до съда на ЕС, предупредиха от Брюксел.

От земеделското министерство изтъкват, че новата наредба за фитосанитарния контрол ще подобри защитата на земеделските култури от вредители. Това пък със сигурност ще се отрази върху качеството и безопасността на произвежданата растителна продукция, което ще подобри качеството и безопасността на храните от растителен произход.

Новата наредба е изцяло нов нормативен документ, издаден въз основа на приетия миналата година Закон за защита на растенията, посочват още от МЗХ. С документа се регламентирали контролните функции на инспекторите по растителна защита при осъществяване на внос и транзитно преминаване, износ и реекспорт на растения и растителни продукти.

Наредбата урежда фитосанитарните мерки, предприемани в случаите на опасност или при установено наличие на карантинни вредители и условията за обезщетение на засегнатите лица, когато има наложени принудителни мерки като унищожаване.

От съобщението на министерството става ясно още, че мерките, които се въвеждат в сектор здраве на растенията, са в съответствие с Международната конвенция за растителна защита и нормативните актове на Европейския съюз. Актуализират се разпоредби за осъществяване на фитосанитарния контрол, с който се цели да не се въвеждат и да не се разпространяват на територията на Европейския съюз на карантинни вредители по растения и растителни продукти.