БГНЕС
Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад обеща „глобален отговор" в случай, че страната му бъде нападната. Изказването на иранския лидер е направено по време на негово интервю за катарския вестник „Аш Шарк", на което се позовава АФП.

Нашите възможности ще бъдат неограничени...Те ще обхванат целия свят, заяви Ахмадинеджад, запитан какви действия ще предприеме Техеран, ако ислямската република бъде нападната.

Знам, че има страни, които обмислят да нападнат Иран. Но те трябва да знаят, че Иран е неразрушима крепост и не мисля, че техните американски господари ще им позволят да осъществяват намеренията си, заяви иранският президент. Те трябва също така да знаят, че иранският отговор ще бъде силен и болезнен, категоричен бе той.

Припомняме, на 17 август бившият посланик на САЩ в ООН Джон Болтън заяви, че Израел има 8 дни да извърши военно нападение срещу АЕЦ „Бушер", за да спре Техеран, който по този начин се сдобива с функциониращ ядрен реактор.

Още тогава Иран предупреди, че евентуална атака срещу АЕЦ „Бушер" ще бъде равносилна на международно престъпление.

Междувременно по-рано днес започна зареждането с ядрено гориво на първата иранска атомна електроцентрала АЕЦ "Бушер". Тя е построена от руската агенция за атомна енергия "Росатом", като дейностите продължиха 36 години.