От 5 до 15 години затвор може да получи шофьорът на автобуса, катастрофирал на автомагистрала "Тракия".

Образувано е досъдебно производство срещу единия от водачите на автобуса по член 343, ал. 4 за причиняване на престъпление по непредпазливост чрез превишаване на правилата за движение, при което е настъпила смърт на повече от един човек.

Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов на пресконференция в полицията.

До края на работния ден наблюдаващият прокурор ще прецени дали да му бъде повдигнато обвинение и дали ще му бъде наложена 72-часова мярка.

Следственото дело е възложено за разследване на двама опитни следователи по разпореждане на окръжния прокурор. Експертите са установили счупване на предна греда на автобуса, но два са възможните варианти - гредата да е счупена преди или по време на инцидента, каза Даскалов.

Ако е счупена преди инцидента, е вероятно това да е причината за загуба на управление от страна на шофьора. Преди инцидента автобусът е спирал за кратко време само на едно място, вероятно за да разтовари пътник.

Сред загиналите е и вторият водач на автобуса. Идентифицирани са всички загинали, каза старши комисар Тодор Чонов, директор на ОДМВР-Пловдив. Изключително трудно е било за Областната дирекция да установи общия брой на загиналите и ранени и тяхната самоличност, каза Чонов.