emaxpress
Грипна епидемия бе обявена в Търговищка област, съобщиха от Регионалното бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Нивото на заболеваемост е достигнало критичните стойности от близо двеста на 10 хиляди души.

На този етап учебните занятия няма да бъдат прекратявани.

В болничните заведения се спират плановите операции, свижданията, прекратяват се детските и женски консултации.

От днес до петък включително варненските училища излизат във ваканция. Разпространението на грипа и острите респираторни заболявания са причина за принудителната почивка.

Информацията за грипната ваканция беше потвърдена от д-р Светла Станева, Директор на дирекция "Надзор над заразните болести" към РИОКОЗ - Варна.

Учебните занятия в училищата, които са втора смяна днес, се отменят. Ръководствата им трябва да уведомят учениците за разпускането.

Спират се ваксинациите, плановите операции. В болниците се забраняват свижданията, хоспитализират се болни само при спешни случаи.

В област Кърджали и Пловдив също се очаква обявяване на грипна епидемия.

Така засегнатите от болестта райони стават 12. До края на седмицата се очаква епидемия да бъде обявена и в други места в страната.

От вчера грипна епидемия беше обявена в седем области - Перник, Враца, Шумен, Велико Търново, Бургас, Благоевград и Кюстендил.

Заболеваемостта от грип в страната ще нараства и занапред. Най-вероятно пикът на епидемията ще бъде достигнат през следващите две седмици. Над 90% от положителните проби, които са изследвани за грип в Националната референтна лаборатория показват, че доминиращия щам на вируса през този сезон е А(Н1N1).

За да се предпазим от заразяване, най-важно е да избягваме контакти с болни хора и да спазваме добра лична хигиена. Това включва следните неща:

-     често измиване на ръцете с вода и сапун

-     използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на   спиртна основа

-     закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне

-     избягването на търкането на очи с мръсни ръце

-     често проветряване на въздуха в затворени помещения

-     редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения

-     измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца