Флагманът на германската гражданска авиация - авиокомпанията „Луфтханза", не е в състояние да контролира напълно здравето на пилотите, включително тяхното психическо състояние поради липсата на медицински персонал, пише германският вестник „Welt am Sonntag".

Според изданието, именно това е една от причините за разбиването на самолета „Еърбъс А320" във френските Алпи, където вторият пилот на машината Андреас Любиц умишлено я катастрофира. Разследването с голяма сигурност предполага, че пилотът не е бил напълно психически здрав, което в крайна сметка доведе до гибелта на общо 150 души.

Вестникът, позовавайки се на информирани източници, пише, че в „Луфтханза" „за дълго време остават незаети" работни места за медицински работници. В тази връзка всичките 5 400 пилоти на компанията не могат да бъдат осигурени с адекватна медицинска грижа и помощ, тъй като за тяхното здраве се грижат само 20 лекари.

Пътническият самолет на Germanwings, нискотарифен филиал на „Луфтханза", изпълнявал полет от Барселона за Дюселдорф, се разби в Алпите в Южна Франция.