Френският президент Никола Саркози е поел личен ангажимент да съдейства на България за строежа на АЕЦ „Белене".
Това стана ясно след срещата му с премиера Бойко Борисов в Елисейския дворец, съобщи БНР.

Саркози е обещал да провери какво може да се направи и от къде може да се намери финансиране за проекта.

По думите на Бойко Борисов френският президент е обещал също така да каже "дали това, което България строи е сигурно и няма ли да се наложи да бъде затворено например след 10 години".

По темата „Белене" Борисов подробно е запознал Саркози с това, че България е изправена пред свършен факт - вече има избрана технология, похарчени са пари и от тук на сетне проектът трябва да се спасява.

Никола Саркози е поел и личен ангажимент Франция да стане водеща страна по отношение на допълнителните компенсации за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ.

Двамата са коментирали и Лисабонския договор и позицията на чешкия президент Вацлав Клаус. Саркози и Борисов не приемат отказа му да ратифицира Договора от Лисабон.

Другата тема , която Саркози и Борисов са обсъдили, е темата за френските корвети, които България отказва.
По-рано българският премиер разговаря по въпроса с френския си колега Франсоа Фийон.

След срещата в Елисейския дворец стана ясно още, че белгийските фрегати, които са на въоръжение във ВМС, ще се ремонтират от Франция, но след 2011 година.

Париж ще съдейства на София и за по-бързото усвояване на парите от еврофондовете, както и за увеличаване с 4 месеца на срока на договорите по Шенген, оповести още премиерът Борисов.