С указ на президента да бъде назначаван главният прокурор на страната по предложение на Народното събрание, предлага Реформаторския блок.

Държавният глава пък да получи право на еднократно вето върху кандидатурата, което да може да бъде преодоляно с 2/3 мнозинство, предвиждат още мерките на реформаторите за реформа в правосъдната система.

На специална пресконференция, която събра лидерите на ДСБ, „България на гражданите", СДС, „Синьо единство", както и членове на Гражданския съвет на блока бяха представени мерки срещу задкулисието и корупцията в системата.

Главният прокурор ще трябва да се отчита редовно пред Народното събрание, а освен това е предвиден и механизъм за отзоваване при несправяне със задълженията. Самият избор пък ще става чрез подробна предварителна проверка на имуществото, финансите и „факторите за зависимост", като за целта ще се изискват данни от прокуратурата, МВР, НАП и Комисията за предотвратяване и установяване конфликта на интереси.

Щателните проверки ще важат не само за избора за главен прокурор, но и за всички назначение в системата, което е част от операцията „чисти ръце" на реформаторите. Тази операция няма да представлява подхвърляне на документи с цел да се атакува даден човек, а ще бъде постоянен процес, обясни Йонко Грозев от ДБГ.

Реформаторите предлагат и намаляване на състава на Висшия съдебен съвет до 15 души чрез редуциране на парламентарната квота. ВСС ще управлява само съдиите и съдилищата, а по отношение на прокуратурата ще бъде създаден самостоятелен орган Висш прокурорски съвет. И в двата съвета ще има гражданска квота от 1/3, като няма да бъде задължително гражданите да бъдат юристи, обясни Петър Славов.

По отношение на МВР реформаторите настояват за ограничаване на правомощията на министъра на вътрешните работи по назначаване на полицаи на ръководни длъжности. Местните полицейски ръководители да се назначават във взаимодействие с местната власт и население, предвиждат мерките.

Вътрешното министерство трябва също така да се разтовари от нехарактерни дейности, като всякакви „предприемачества" се извеждат извън МВР.

Главното, което е обединило различните политически сили в Реформаторския блок преди месеци е нуждата да се отговори на факта, че държавата и институциите са подвластни и окупирани от мафията, обясни Йонко Грозев. Съдебната реформа пък е ключов момент от отговора, който РБ ще даде на тази ситуация.

Големият проблем на правосъдната система е корупцията, призна Грозев, а справянето с нея минава през активен граждански контрол, перманентни проверки, прозрачност на конкурсите и назначенията и периодични проверки на рисковете от зависимости и лоялността.