Комисията за защита на конкуренцията е установила, че фирма „Космически гласове" ЕООД заблуждава обществеността, че представлява прочутия български хор.

Комисията постановява незабавно прекратяване на нарушението и глобява „Космически гласове" ЕООД с 450 лв (5 % от нетните приходи на дружеството за финансовата 2014 г.).  „Космически гласове" ЕООД се представлява от Ваня Монева, която е един от създателите на хора и дългогодишен диригент.

Жалбата е подадена от ЕТ „Емил Минев - Артистичен мениджмънт - Елена Минева" е правоприемник на ЕТ „Емил Минев-Артистичен мениджмънт", който от своя страна от 1994 г. е също един от създателите, мениджър и продуцент на женска хорова формация „Космически гласове от България".

Извършеното според КЗК нарушение е по чл. 31 от ЗЗК.

При разследване на случая КЗК установява, че ответното дружество заблуждава обществеността относно съществени характеристики на хоровата формация „Космически гласове от България" - факти относно нейните създатели, традиции и история. Чрез своя управител ЕООД-то е разпространявало в пресата информация, че управлява хор „Космически гласове".

Подобно поведение, което е затруднило дейността и хоровите изяви на формацията, установява КЗК.

При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушението, както и икономическото състояние на ответното дружество, уточняват от комисията.

Припомняме, само преди един месец прочутият хор спечели поредната си награда и то в световен конкрус.