Лоялните на Муамар Кадафи войски установиха контрол над района на град Брега, съобщиха световните агенции. Информацията беше потвърдена от бутновник, който заяви, че опозиционните сили не са имали никакъв шанс да се противопоставят на врага. В Брега има големи инсталации за преработка на нефт и природен газ.

За пръв път бунтовниците не позволиха на журналисти да се приближат до бойните действие поради опасения, че силите на Кадафи ще използват снимките и репортажите за разузнавателни цели. В сражението участваха и 2 000 дезертирали командоси.

Ключовият за бунтовниците град Аждабия беше превзет. По-рано през деня беше нанесен въздушен удар по града. Либийската държавна телевизия съобщи в ранните следобедни часове, че градът е паднал под контрола на правителствените сили.

Това стана факт по-късно във вторник, като един от командирите на бунтовниците съобщи, че се изтеглят от града заради нестихващия обстрел. Заедно с тях са тръгнали и стотици бежанци, които се страхуват от кървавото отмъщение на полковника.

"ал-Джазира" съобщи, че бунтовниците са хвърлили в битката и бойни самолети, пилотирани от летци ВВС, които дезертирали заедно с машините си. Въздушни удари са били нанесени по корабите на Кадафи в района на Аждабия. Според различни опозиционни източници, два или три плавателни съда са били потопени от изтребители.

След като Аждабия падна отново под контрола на Кадафи, вече почти нищо не спира пътя му към бунтовническия бастион Бенгази. Възможно е вторият по големина град в Джамахирията да се окаже обсаден, ако проправителствените войски прекъснат пътя между него и Тобрук.

Наблюдатели посочиха, че напредването на правителствените сили е съпроводено със същите проблеми, които срещнаха и бунтовниците преди седмици - в голямата по територия Либия войските се придвижват твърде бързо, което значително затруднява снабдяването им и бързото пристигане на подкрепления.

Полковникът използва това в началото на конфликта, като примами бунтовниците твърде далеч от базите им, събра голямо количество войски и започна масирана контраатака на изток. Сега има информация, че опозиционните сили планират същото, като вече са установили контрол над град Укайла, близо до Брега, и се готвят за настъпление към Рас Лануф. Не е ясно, обаче, дали то ще се осъществи след днешните събития.

На запад танковете на Кадафи превзеха Зуара и Зауаия и започнаха интензивен обстрел на Мисрата. В падналите под контрола на правителството градове действат партизански отряди.

Междувременно, малкото останали приятели на Муамар Кадафи сред световните лидери се опитаха за пореден път да го защитят от яростната международна критика, чието най-крайно проявление са призивите на френския президент Никола Саркози за въздушни удари.

Венецуелският президент Уго Чавес, колегата му от Никарагуа Даниел Ортега и кубинският лидер Фидел Кастро остро се противопоставиха на призивите за международна военна намеса в Либия. Според тях информациите за жестокости, извършени от войските на Кадафи са преувеличени и недоказани. Чавес приветства решението на Африканския съюз да създаде комисия, която да изясни ситуацията в Либия на място - решение, съвпадащо с призивите на Кадафи.

От друга страна, левите правителства на регионалните сили Аржентина и Бразилия осъдиха кървавата разправа на полковника с опозицията в Джамахирията.