Държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна с италианския премиер Енрико Лета преди разговорите си с израелския премиер Бенямин Нетаняху за Иран, Сирия и преговорите с Палестина, предаде „Франс прес".

Лета ще поиска обяснение от Кери за информацията, че Агенцията по национална сигурност на САЩ също е шпионирала италиански международни комуникации, отбелязва италианска медия.

Информацията за подслушванията вече разгневиха Франция и Мексико. Вчера френският министър Лоран Фабиюс каза на Кери в Париж, че е „неприемливо".

Кери кацна в Рим късно вчера от Лондон, където той участва в среща на „Приятели на Сирия" с 11 страни, които постигнаха съгласие с лидерите на сирийската опозиция, че президентът Башар Асад трябва да не е играе бъдеща роля в правителството.

Нетаняху, който също е в Рим, заяви след срещата си с Лета вчера, че би било „трагично", ако Иран успее да избегне санкциите и продължи с ядрената си програма.

Трябва да сме сигурни, че Иран няма ядрени възможности и ние можем да постигнем това по мирен път", поясни той и призова натиска върху Иран да продължи, въпреки политиката на новия президент.

Миналата седмица иранските преговарящи се срещнаха със световните сили в Женева. По време на преговорите Иран представи ново предложение на Запада за ядрената програмата.

„Иран заявява, че иска споразумение, според което ще има гражданска ядрена енергетика, но това не е реалния проблем", каза Нетаняху. „Много страни в Европа, Северна Америка и Азия имат ядрена енергетика без центрофуги или плутоний".

От офиса на Нетаняху обявиха, че той ще се срещне с папа Франциск тази седмица.