721 са души учредиха политическа партия "Движение България на гражданите". Регистрираните учредители са с над 200 повече от законовия минимум - 500 души.

Учредителното събрание се проведе в зала 3 на НДК, като на фона на сцената бе поставено дърво в саксия - български дъб - символът на "Движение България на гражданите".
Стана ясно, че дръвчето ще бъде засадено есента, а дотогава учредителите ще се грижат за него.

Меглена Кунева влезе в залата с красив букет цветя и беше топло приветствана от учредителите.
Очаквано, тя единодушно бе избрана за председател на политическата партия "Движение България на гражданите" като за кандидатурата й гласуваха всички регистрирани 721 делегата.

По традиция учредителното събрание започна с изпълнения на химните на България и на Европейския съюз.

Проф. Камен Велев от инициативния комитет категорично заяви: „Искаме да участваме в промяната". В подкрепа на това различни представителите на Движението чрез видеоклипове казаха вижданията си защо и как може да настъпи промяната.

Учредителите приеха Устава и Декларацията на новата партия и избраха за председател Меглена Кунева. Избран бе и съставът на Националния съвет и на Контролния съвет.

„Единствената причина да съм тук сте Вие и това, че Ви вярвам. Вярвам Ви", обърна се Меглена Кунева към учредителите непосредствено, след като бе избрана за председател. Тя изтъкна значението и важността на сдружението за партията и каза, че партията се създава, за да бъде политическото острие на гражданското сдружение.

„Трябва да има партия, което да подреди партийния живот в страната. Партия, която не отстъпва от принципите си и не забравя, че е създадена от хората и за хората", каза Кунева.

Тя изтъкна, че „България на гражданите" е амбициозен политически проект. „Имаме амбицията да управляваме държавата и да я превърнем в модерна държава на свободни хора", заяви Кунева. Целта ни, добави тя - не е съучастие в управлението. Винаги ще се борим за първото място. Поставяме си максимално високи цели.

„Не искам да бъда първи и последен лидер на партия. Искам партията да е на бъдещето", каза още Кунева.

Тя заяви категорично, че никога и по никакъв начин нейната партия няма да взаимодейства с партии, постигнали изборни победи с фалшификации, икономически и политически натиск.

В Националния съвет на партията са Даниел Вълчев, Даниел Митов, Иван Стамболов, Найден Зеленогорски, Прошко Прошков и др. Кунева ги предупреди, че изборът им е кредит на доверие и че лично ще следи да го върнат до стотинка.

„Ако една политическа сила се врече в нормалното, мисля, че и другите ще започнат да се съобразяват с нея. Ще се съобразяват с това, че няма да има картел", каза Кунева пред журналисти след учредяването и подчерта, че добрият пример също е заразителен.

Тъй като партията на Кунева се позиционира в дясното пространство, където е ГЕРБ, Кунева бе помолена да коментира може ли дясното да е алтернатива на дясното. В отговор тя посочи, че в много страни има много леви партии и повече от една десни, а за своята заяви категорично: „Това е партия, която е отвъд прехода и ще го видите".

Запитана дали ще има коалиция, тя заяви, че нито нейният, нито на учредителите умът е зает с това каква коалиция да се прави, защото това крие огромна опасност от разсейване.

„Ако някаква партия се създава с цел коалиция, това е много фалшиво. Амбицията ни е да сме първа политическа сила. Най-важното е човек да не спечели нечестно. Най-важно е да не отстъпи от принципите си и да не се опитва да премества или предоставя гласовете на хората, които са гласували за него", подчерта Кунева.

Запитана дали изключва коалиция с ГЕРБ, тя каза: „Този политически картел е най-разочароващото за хората. Гледам много сериозно на тези разочарования, защото те ще изсушат почвата, върху която може да се засади нещо трайно".

Кунева отбеляза, че изборни манипулации е имало и от ляво и от дясно. Тя припомни и случая „Зеленогорски".

Меглена Кунева добави, че е много разочарована от начина по който се държат партиите в парламента. Висшият съдебен съвет беше гласуван по някаква схема - толкова на теб, толкова на мен, на по-малките по-малко, на по-големите - повече, посочи Кунева и повдигна въпроса: „На какво разчитаме, ако партиите непрекъснато влизат в картел?"

По повод спечелването на ГЕРБ с обещанието за магистрали, Кунева каза, че няма нищо против това, че ГЕРБ строят магистрали, но не й харесва това, че не се посочва кой е започнал даден проект, как година след година е изграждан докато накрая дойде моментът някой да среже лентата и да тръгне по този път.

„България не е пунктирна линия, така че между едно и друго управление да има празно. Пунктирните линии обикновено са на местата, където най-лесно се късат страниците", отбеляза Кунева.

Тя каза още, че много би искала на всяка магистрала да бъде написано колко струва, но по първоначален проект, а с всички анекси и с допълнителните суми, които изведнъж се оказва, че трябва да се плащат, защото проучванията не били направени както трябва и да бъде написано също кой държавен орган е приел обекта, за да е ясно, ако пътят се нагъне, кой не си е свършил работата.

„Не съм съгласна обаче, че теми като организирана престъпност и корупция, които бяха в основата на причината да бъде избран ГЕРБ, а те някакси се изплъзнаха от дневния ред. Това не бива да разрешаваме", категорично заяви Кунева.