Истерията около кандидатурата на Исмаилов е опасна за националната сигурност. Това заяви на пресконференция в Ямбол министърът на отбраната и съпредседател на Реформаторския блок Николай Ненчев, цитиран от БТА.

Той не е готов да се раздели с предложения от него заместник-министър на отбраната Орхан Исмаилов. „Нямам нито едно основание за това и не бих направил компромис с ценностите си", коментира военният министър. Ненчев обясни, че заместникът му притежава подходящите за този пост образование, професионални качества и практически опит. Освен това никога не е членувал в политическа партия.

Запитан за възникналите проблеми в Реформаторския блок, Николай Ненчев отговори, че те са свързани със структурата и организацията на блока, а не се основават на политики и политически приоритети и не застрашават подкрепата за правителството и неговата стабилност.

Относно кадровото състояние на армията, министърът коментира, че сега има повече от 700 свободни офицерски длъжности и още толкова войнишки.

Николай Ненчев е провел среща с военнослужещи от военните формирования в гарнизон Ямбол, съобщават от министерството. Той е запознал присъстващите с приоритетите на Министерството на отбраната и предстоящите задачи, които стоят за решаване.

Никой не може да си позволи да подценява Българската армия. Искам да открехна завесата за проблемите. Нещата не са неразрешими. Убеден съм, че решаването на някои от проблемите е въпрос на организация. Други ще бъдат решени като спрем порочните практики, като запушим пробойните", заяви министърът. Той подчерта, че ще бъде безкомпромисен по отношение на съмнения или прояви на корупция. „Възложени са проверки на Инспектората на Министерството на отбраната на подобни сигнали, очаквам резултатите", обяви още силовият министър.

По отношение на пенсионната реформа, той заяви, че ще проведе разговори с всички парламентарни групи. „Ще направя всичко възможно, за да убедим Народното събрание да приеме възможно най-добрите текстове за военнослужещите в Българската армия", обеща Николай Ненчев.

На въпрос каква е вероятността за коледни бонуси, той заяви, че ще бъде направено всичко възможно, за да бъдат осигурени средства. „Много бих искал да се случи, проведох няколко срещи, имаме готовност за нещо, но не бъдете с големи очаквания", заяви военният министър. Той увери, че няма проблеми с изплащането на трудовите възнаграждения на военнослужещите до края на годината.