Емирът на Катар шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани и шейха Моза пристигнаха в София по покана на българския държавен глава Георги Първанов. Това е първо посещение на държавния глава на Катар в нашата страна.

Българския президент разговаря на четири очи с шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани, след което се проведоха пленарните разговори на двете официални делегации.

И двете страни високо оцениха развитието на двустранните отношения през последните две години, съществен тласък за което даде посещението на президента Първанов в Катар през 2007 г.

Те се съгласиха, че започналото тогава създаване на модерна договорно-правна база между двете страни е изиграло значителна роля  за това и изразиха увереност, че подписаните и в рамките на сегашното посещение спогодба за въздушни съобщения и споразумение за икономическо и техническо сътрудничество допълнително ще допринесат за  задълбочаване на двустранните връзки.

Централна тема на разговорите беше твърдото намерение на двете страни за разширяване на сътрудничеството между тях в икономическата сфера.

Очертани бяха основните сфери от взаимен интерес, а именно - взаимодействие в сферата на енергетиката, инфраструктурата и строителството, транспорта, туризма, здравеопазването и разширяване на търговските взаимоотношения като цяло.

По-конкретно бяха обсъдени възможностите за изграждането на терминал за втечнен газ, който да обслужва не само България, но и други европейски страни.

Българският президент акцентира върху намеренията на нашата страна за работа по крупни европейски енергийни проекти и в частност изграждането на втора атомна централа.

Катарската страна заяви интерес за сътрудничество в областта на здравеопазването, включително използването на висококвалифицирани български медицински специалисти.

Коментирано бе и откриването на пряка въздушна линия между двете страни, като бе изразено общо съгласие, че това допълнително ще допринесе за задълбочаване на двустранното сътрудничество.

Президентът Първанов подчерта готовността на българската страна да представи и други проекти, по които незабавно да започнат разговори между съответните министри на двете страни.

Шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани обяви готовността на инвестиционния фонд на  Катар да се включи активно в реализацията на всички проекти от взаимен интерес на двете страни, като изрази желанието на неговата страна да установи специални, привилегировани отношения с България.

Бе договорено в най-кратки срокове да бъдат обявени съпредседателите на Смесената комисия за икономическо и техническо сътрудничество, така че незабавно да започне работа по конкретни въпроси и проекти.

Гостът специално благодари за намерението на българската страна в близко бъдеще да открие на посолство на Република България в Катар.

Съпругата на президента Зорка Първанова и шейха Моза разгледаха Археологическия музей и Ориенталския отдел в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий".