Посолството САЩ приветства подписването на Акционерното споразумение между „Уестингхаус Електрик Къмпани" (WEC) от една страна и Атомната електроцентрала „Козлодуй" (АЕЦ „Козлодуй") от друга, за по-нататъшно проучване на възможността за изграждане на реактор Уестингхаус  AP1000 в АЕЦ „Козлодуй".  Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на американското посолство у нас.

Споразумението е резултат от дискусии, чието начало бе поставено преди няколко години. То е важна стъпка напред в продължаващите търговски преговори между „Уестингхаус" и АЕЦ „Козлодуй" и възможност за разширяване на икономическите и търговските връзки между САЩ и България.  Както WEC отбелязва „това и всички следващи споразумения подлежат на разглеждане от бъдещи правителства", се казва още в съобщението.

"Днешното споразумение между Атомна електроцентрала „Козлодуй" и „Уестингхаус" е пример за международно партньорство, което допринася за важните интереси и на България и на САЩ," каза американският Секретар по енергетиката, д-р Ърнест Мониз.

"Изграждането на реактора AP1000 ще предостави най-новата американска технология, което ще допринесе за енергийната сигурност на България и опазването на околната среда."