Няма опасност от газова криза в България. Това увери в интервю за предаването „Тази сутрин" по БиТиВи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя отговори на въпрос задава ли се газова криза във връзка с информации, че заради липса на достатъчно средства държавната компания „Булгаргаз" планира да използва всички свои резерви от хранилището в Чирен до края на зимата. Според медийни публикации на 1 април България остава без никакви запаси.

Министърката изтъкна, че няма проблеми в отношенията между „Булгаргаз" и „Газпром". Утре и на 22 декември предстои на два транша от по 19 млн. долара да се плати авансово  на руската страна за газа за декември. По думите на Петкова, „Булгаргаз" е изряден платец. Тя коментира, че е нормално от декември до април да се тегли газ от запасите, тъй като потреблението в този период е увеличено. А съответно през лятото там се нагнетява газ. „Няма опасност находището в Чирен да бъде изчерпано и да нямаме запас на газ", категорична е Теменужка Петкова.

По мнението на министърката, идеята на премиера Бойко Борисов за енергийния хъб е много добра и има шанс да се случи скоро. Тя е била обсъдена в Министерския съвет и е подготвено писмо до ЕК с това предложение.

Енергетика е в тежко състояние, но проблемите са се натрупали в 10-12 години назад. Те се дължат на различни фактори, които са комплексни. Не може да се каже, че колапсът се дължи на един или друг фактор. Единият от факторите е свързан с решения, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е взимала в миналото и не са икономически обосновани. Другият фактор е свързан с проектите, които българската страна и НЕК са реализирали през годините - АЕЦ „Белене" и „Цанков камък".

Очакваната загуба на НЕК към края на 2014 г. е около 600 млн. лева. Загубата на компанията само от регулирания пазар, т.е. разликата между цената, по която НЕК купува енергията и е длъжна да я продава, се очаква да бъде около 850 млн. лева, каза министърката. Тя обясни, че това е дефицит, който е заложен, тъй като НЕК е общественият доставчик и е длъжен да изкупува енергията по една цена и да я продава по друга. Изкупува я по 190 лева, а я продава по 125 лева. Няма компания в света, която да издържи на подобна разлика в цената. Министърът подчерта, че се теглят по 1-1.2 млн. кубически метра дневно при конструктивна възможност за 3.4 млн.

На въпрос тази цена не се ли дължи на политическия натиск цената на тока да не се увеличава драстично, Теменужка Петкова каза, че именно това е една от причините, поради които енергетиката е в такова състояние. Години наред цената на тока е използвана за потушаване на различни социални проблеми. Това обаче не бива да бъде така и тази практика трябва да се преустанови. Има редица други мерки и програми, които могат да бъдат предприети, за да се преодолее проблемът с цената на тока.

Цената на тока се определя единствено от ДКЕВР. Изпълнителната власт не бива да се намесва в работата на независимия орган. Политическата намеса в миналото е била факт и това е една от основните причини за състоянието на енергетиката днес, именно решенията, които са взимани, без да бъдат икономически мотивирани. Обнадеждаващо в случая е, че енергийната комисия миналата седмица прие промените в Закона за енергетиката, където е предвидено регулаторните органи на ДКЕВР да се избират вече от парламента, посочи Теменужка Петкова. Тя изрази надежда, че това ще даде допълнителна гаранция за независимостта на този орган и експертизата на хората, които работят там.

Министърката е категорична, че вдигането на цената на тока не е начинът да се пълни дефицитът в системата. Трябва да бъдат предприети и други мерки и да се работи в посока за постигане на енергийната ефективност. Това е мярка, която ще бъде изключително полезна, за да се намали разходът на електроенергия, след което да се намалят сметките, които хората трябва да плащат.

3,5 млрд. лева е общата задлъжнялост на НЕК, каза още Теменужка Петкова. В дългосрочен план ДКЕВР ще прецени налице ли са условия за повишаване на цената на тока, каза още тя.

По времето, когато е оглавявала Агенцията за държавна финансова инспекция, енергийният министър Теменужка Петкова е открила „стресиращи" данни за АЕЦ „Белене" и „Цанков камък". Тя коментира, че докладите с конкретни имена на хора и фирми са отишли в прокуратурата и е започнало досъдебно производство за нанесени щети в особено големи размери.

С уговорката, че именно заради това не може да разкрие за кои лица става дума, Петкова посочи, че те в момента „не са на постове и позиции, които да им позволяват да вземат решения за българската енергетика". По думите й става дума за определени кръгове, които гравитират около този отрасъл.

Министърката посочи, че огромна част от дефицита на БЕХ е резултат именно от двата енергийни проекта. Тя беше отстранена от АДФИ през юни 2013 г., като смята, че се е разделила с поста си именно заради скандалните разкрития.

Относно проекта „Южен поток" Теменужка Петкова заяви, че страната ни все още не е официално уведомена за решението на Русия да се откаже от тръбата. Тя изтъкна, че правителството е имало много ясна позиция - подкрепяме този проект, той ще доведе до диверсификация на доставките на газ, до по-голяма сигурност, но трябва да се случи при спазване на европейското законодателство.

Петкова посочи, че към момента не са налице два от най-важните документи - дългосрочният договор за транзитните такси и икономическият модел.

Към момента БЕХ като акционер в „Южен поток - България" е дал около 25 млн. лева. Енергийният министър подчерта, че става дума за акционерно дружество, което има свои органи, с които да определи заплатите на служителите - в т.ч. и споменаваните в медиите хиляди левове заплати на част от тях. Тя е категорична, че много се спекулира с числата за евентуалните загуби, които страната ни ще претърпи.