БНБ ще обжалва решението на Софийския градски съд, в което се фиксира моментът на изпадане в несъстоятелност на КТБ датата 6 ноември 2014 година. Това съобщават от пресцентъра на БНБ

Законовият срок за обжалването е 7-дневен, а решението на Софийски градски съд е от 22 април 2015 година.

Обжалването ще бъде именно в частта, в която съдът е определил за начална дата на неплатежоспособност 6 ноември 2014 г. - датата на вземане на решение от УС на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ.

Позицията на Централната банка е, че като начална дата на неплатежоспособност следва да бъде определена датата 30 септември 2014 г., когато КТБ е отчела отрицателен собствен капитал и отрицателна капиталова адекватност в своите финансови и надзорни отчети.

"Както е известно, когато собственият капитал на банка е отрицателна величина, Управителният съвет на БНБ задължително отнема лиценза й, което е направил със своето решение от 6 ноември 2014 г. на база отчетите на банката към 30 септември 2014 г.", се посочва в съобщението на БНБ.

Припомняме, КТБ бе поставено под специален надзор на 20 юни 2014 година, след като изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. На 6 ноември 2014 година БНБ отне лиценза за банкова дейност на КТБ. Решенията бяха обжалвани от основния акционер "Бромак".

Решението на СГС от 22 април по закон би могло да бъде обжалвано освен от БНБ и от прокуратурата. Такова право по закон имат и квесторите, но КТБ вече няма такива.

В съобщението си БНБ прави и коментар по повод излъчен видеоматериал в една от националните телевизии, в който се виждат заедно управителят на БНБ Иван Искров и банкерът Цветан Василев.

От пресцентъра на БНБ посочват, че управителят на БНБ няма да се поддаде на опити за натиск и отклоняване на общественото внимание и във всичките си действия се е ръководил от върховенството на закона. "Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка."