С писмо от Европейската комисия са спрени плащанията, свързани с пътната ни инфраструктура, докато не се изясни случаят с двамата служители на фонд "Републиканска пътна инфраструктура", уличени в корупция, съобщи БНР

Припомняме, на 24 януари Любомир Емилов - директор на Дирекция „Усвояване на средства от Европейския съюз" и Иван Владимиров - началник на сектора по договаряне на републиканската инфраструктура, бяха задържани с 50 хил. лв. подкуп.

Софийската прокуратура внесе искане за мярка "Задържане под стража" на двамата задържани за подкуп служители на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура".

В основата на корупционната сделка е промяна на статута на земеделски земи в близост до магистрала „Тракия".

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия иска от българското правителство информация дали има конфликт на интереси във фонд „Републиканска пътна инфраструктура".

Според министъра на транспорта Петър Мутафчиев случаят с арестуваните служители не е свързан с усвояването на европейски пари.

Министър Петър Мутафчиев заяви, че се е консултирал по случая с министъра на финансите Пламен Орешарски и министъра на вътрешните работи Румен Петков.

Той отказа да коментира дали изпълнителният директор на фонда трябва да подаде оставка, Според него това е въпрос на преценка от страна на борда на директорите.

Вчера той прогнозира пред журналисти, че няма опасност да бъдат спрени средствата по Оперативната програма "Транспорт" на Европейския съюз.