В Мизия днес около обед е открита още една жертва на потопа. Намереното тяло е на мъж на видима възраст над 50 години, съобщават от Областната дирекция на МВР във Враца. Така жертвите на наводнението официално стават две.

Предстои повторно издирване на жертви след оттичане на водата в Мизия
Още...

Припомняме, в неделя първоначално бе обявено, че жертвите са две - мъж и жена. По-късно обаче информацията за жената не бе потвърдена.

Откритият труп е на самотноживеещ 56-годишен мъж, информира шефът на врачанската полиция Иван Кирилов, цитиран от БТА. Мъжът дори участвал в спасяването на съседите си и извеждането им с лодка в нощта, когато придошлата река Скът заля Мизия. Той не се качил на лодката, с която се извършвала евакуацията, а казал, че ще се оправи сам.

Като използва системата за ранно оповестяване, общинската администрация в Мизия предупреди местните жители да не влизат сами и без придружител в наводнените си домове. Водите на река Скът продължават да се отдръпват и някои от къщите вече са достъпни. Съществува обаче опасност основите им да са подкопни и да се срутят върху хората.

Предприети са и мерки за превенция и недопускане на епидемичен взрив в Мизия и другите наводнени селища на Врачанска област, увери зам.-шефът на Регионалната здравна инспекция д-р Ирена Видинова.

Три водоноски с вода за битови нужди и химически тоалетни вече са поставени в града. Жителите трябва да ползват само бутилирана вода за питейни нужди. Общината е организирала извозването на труповете на удавените животни до екарисаж.

Районната прокуратура в Оряхово разпореди МВР-Враца да извърши предварителна проверка в Мизия. Разпореждането идва, след като прокуратурата се самосезира и започна разследване на причините за потопа.

Проверката трябва да бъде извършена спешно и да приключи до утре следобед. Тя трябва да установи промените в речното корито на река Скът, както и състоянието на язовирите на територията на общината.

Положението в бедстващия град остава тежко. От приливната вълна пострадаха над 100 постройки.

Наводнените дворове се охраняват от жандармерия.

Четири пункта са организирани от Българския червен кръст за раздаване на минерална вода, суха храна и одеяла. От доброволческата организация призоваха големите фирми и търговски вериги да започнат да даряват бутилирана вода, трайни хранителни продукти и средства. Пари се събират и със SMS-кампания на кратък номер 1466.

С ден по-рано пък ще започне изплащането на пенсиите в Мизия и Бяла Слатина.